MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 31. 08. 2013.

Baranjsko kolo na belomanastirskom korzu

Baranjsko kolo na Trgu baranjskih folklorašaBaranjsko kolo na Trgu baranjskih folkloraša

U subotu, 31. VIII. 2013. godine, na belomanastirskom Trgu slobode (prigodno nazvanom Trg baranjskih folkloraša), a u sklopu projekta "Tradicijski korzo", koji provodi HKUD Beli Manastir, održana je kulturna manifestacija koja se sastojala od sajma domaćih proizvoda i rukotvorina izloženih na štandovima, prezentacije gastroponude baranjske zimnice te šetnje i igre tri baranjska KUD-a. Među izlagačima rukotvorina bila je i uvijek prisutna Mirovna grupa Oaza sa svojim radovima, koje su ponosno prezentirale "Oazine" članice Ana Jeličić i Sabina Rončević.

Ana Jeličić i Sabina Rončević na štandu Mirovne grupe OazaAna Jeličić i Sabina Rončević na štandu Mirovne grupe OazaSajam domaćih proizvoda, rukotvorina i gastroponudeSajam domaćih proizvoda, rukotvorina i gastroponude

No, sve šarenilo štandova zasjenila je povorka bogato urešenih folkloraša iz HKUD-a Beli Manastir, SKUD-a "Jovan Lazić" i KUD-a "Mladi Šokci" iz Duboševice, koja je ponosno i gizdavo pokazivala svoju starinu. Pjesmom i igrom folkloraši su nakratko vratili živost nekadašnjeg belomanastirskog korza, što je – prema riječima organizatora Darka Tenjerija – i bio cilj te manifestacije. Mali baranjski uspavani gradić nakratko je opet bio onaj stari, s korzom, na kome su se okupljale generacije i generacije šetača.

Kako piše portal "BaranjaMedija", baranjski KUD-ovi otplesali su zajedničko "Baranjsko kolo", u kome su plesale hrvatske i srpske narodne nošnje, u jednoj koreografiji i istim ritmom, da bi središnjim gradskim trgom poslije dugo vremena odjeknulo "Užičko kolo", koje je pokazalo kako su Belomanastirci i Beli Manastir tolerantna sredina koja njeguje običaje i poštuje tradiciju svojih manjina.

Uz članak na portalu BaranjaMedija, o toj manifestaciji objavljeni su članci i na web-portalima Radio-Baranje i "Glasa Slavonije".

 

Pročitano 1782 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok