MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 10. 08. 2013.

Sat čitanja na belomanastirskom Trgu slobode

Pričaj mi priču na Trgu slobodePričaj mi priču na Trgu slobodeU subotu, 10. VIII. 2013. godine, od 10 sati prijepodne, na belomanastirskom Trgu slobode mogla se čuti poetskom dušom izgovorena pisana riječ. Brojni čitači stali su hrabro pred mikrofon s knjigama u rukama, izgovarajući stihove, pričajući priče i bajke te izvlačeći mudrost i ljepotu pisane riječi iz tekstova koje su sami odabrali - praćeni pjesmama na gitari.

Ideja "Pričaj mi priču", nastala u redakciji portala BaranjaMedija.hr, realizirana je u organizaciji i uz svesrdnu pomoć Gradskog kazališta Beli Manstir i Mirovne grupe Oaza i pravo je osvježenje na belomanastirskoj kulturnoj i društvenoj sceni. Trgovi su u prošlosti i zamišljeni kao mjesta okupljanja građanstva, na kojima bi se družilo i raspravljalo, pa je ovo bila dobra prigoda da se u veseloj i opuštenoj atmosferi - jedne sasvim obične subote u kojoj se uglavnom kupuje, ispija kavica i šeta po gradu - učini grad ljepšim i zanimljivijim. Glumci Gradskog kazališta, volonteri iz "Oaze", ali i slučajni prolaznici čitali su odabrane tekstove s veseljem i guštom. Iz zvučnika su odzvanjali Grga Čvarak i Antuntun, baba i djeda su vadili repu, tekli su zvuci poznatih i nepoznatih rečenica, praćeni pogledima prolaznika s cekerima u rukama i odobravanjem u očima.

Središnji gradski trg na sat je vremena postao jedna velika čitaonica i mjesto zbog kojega je i napravljen. Naime, zajednički prostor mora se koristiti što je više moguć kako bi postao središte iz kojega će kuljati ideje i širiti se dobre vibracije te tako grad učiniti boljim i zanimljivijim. Dočekani su i šetači i šetačice napuštenih pasa iz Skloništa za životinje, kojima je gradski trg već postao "domaći teren" i svojevrsno okretište prema povratku njihovoj tužnoj sudbini. Možda se neki neće složiti s ovako velikim okupljanjima u središtu grada, a posebno okupljanjem pasa, no trebali bismo postati svjesni da Beli Manastir ima status grada još od 60-ih godina prošlog stoljeća, koji se stalno treba potvrđivati urbanim izgledom i ponašanjem.

Zamišljena kao jedna velika čitaonica, pjevaonica i pričaonica, ova priča s trga imat će i nastavke u čijim će se epizodama moći pojaviti svi oni koji su svima voljni pokazati, bez zadrške, svoj talent i umijeće. Nadamo se da će ih Beli Manastir prihvatiti i podržati.

(Aleksandar Kovačević, BaranjaMedija)

Pročitano 1290 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok