MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 12. 09. 2012.

Seminar o fondovima Europske Unije

Iwona Karwot (EK), Igor Vidačak, moderator Loic Defaye, Stjepan Ribić, Branka KaseljIwona Karwot (EK), Igor Vidačak, moderator Loic Defaye, Stjepan Ribić, Branka KaseljDva dana, u utorak i u srijedu, 11. i 12. IX. 2012. godine, u Hotelu "Osijek" trajao je seminar pod nazivom "Strukturni fondovi i Kohezijski fond Europske Unije i organizacije civilnog društva". Seminar je – u sklopu programa "Ljudi ljudima" ("People2People") – organizirala Europska komisija (EK) u suradnji s TACSO-uredom u Hrvatskoj i Zakladom "Slagalica".

Cilj seminara bio je "informiranje i upoznavanje s mogućnostima djelovanja organizacija civilnog društva u programiranju i provedbi strukturnih fondova i Kohezijskog fonda Europske Unije".

 Uvodna izlaganja održali su: Igor Vidačak, ravnatelj Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije (RRA) Slavonije i Baranje, i Branka Kaselj, voditeljica Zaklade "Slagalica". Oni su naglasili važnost ulaganja u ravnomjeran regionalni razvoj civilnog društva u Hrvatskoj, na značaj partnerstva u svim fazama pripreme i provedbe fondova Europske Unije te da treba što prije donijeti operativni program s nacionalnim prioritetima za financiranje iz fondova EU-a (i to prije proračunskog razdoblja 2014-2020).

'Oazina' projekt-koordinatorica Vesna Nedić'Oazina' projekt-koordinatorica Vesna NedićU drugom dijelu seminara predstavnici EK i  različitih organizacija iz Slovenije, Poljske i Hrvatske držali su predavanja o različitim aspektima strukturnih fondova i Kohezijskog fonda te o iskustvima u raznim zemljama Europske Unije.

Na seminaru su bili predstavnici većine ministarstava, razvojnih agencija i civilnog društva (oko 40% učesnika) iz svih krajeva Hrvatske: Dubrovnik, Čakovec, Gunja, Osijek, Pakrac, Rijeka, Split, Virovitica, Zagreba... Iz Belog Manastira, a i iz cijele Baranje, jedino je bila "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Predstavnici civilnoga društva istakli su da njihovim predstavnicima treba omogućiti veće sudjelovanje u ranim fazama odlučivanja što će se i pod kojim uvjetima financirati iz europskih fondova te da ih o tome treba bolje informirati preko web-stranica relevantnih tijela državne uprave.

Pročitano 1301 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok