MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 12. 07. 2012.

Bolmansko Petrovo

(Fotoalbumčić se može vidjeti ovdje)

Uobičajena atmosfera na PetrovoUobičajena atmosfera na PetrovoU Bolmanu je 12. jula, kao i prethodnih godina, desetljeća  pa i stoljeća, obilježeno Petrovo, praznik svetih apostola Petra i Pavla, kojima je posvećena bolmanska pravoslavna crkva, građena 1774. i 1775. godine. Bolmanski kermenc pada u ljeto, u vrijeme školskog raspusta i u sezonu godišnjih odmora pa je to prilika da u selo dođe mnogo gostiju, rođaka i prijatelja, ali i poneko od brojnih Bolmanaca rasutih po široj i daljoj okolini, sve do Australije i Sjeverne Amerike, te da posjete svoje roditeljske kuće, ako u selu još uvijek imaju nekoga, i da se prisjete djetinjstva i nekadašnjeg života.

Iako je prije nekoliko godina izgledalo da će se polako ugasiti tradicija bolmanskog kermenca, to se ipak nije desilo. Ne samo da je prostor ispred Doma kulture i između Doma kulture i Hrama sv. apostola Petra i Pavla bio prepun vašarske atmosfere i s mnogo šatri, već se u poslijepodnevnim satima na tom prostoru okupilo i dosta ljudi. U tim šatrama moglo se kupiti sve i svašta, svakojakih džidža-bidža i mamipara, u dvorištu Stare osnovne škole ljubitelji adrenalina mogli su se provrtjeti na velikom ringišpilu, dok su se ispred Vatrogasnog doma djeca mogla provozati na još dva manja ringišpila.

Besposleni šetač po bolmanskim sokacima toga bi dana primijetio da su mnoge kapije širom otvorene, da su u avlijama ili pred njima parkirani brojni automobili te da se u dvorištima i kućama goste brojni gosti, da sve vrvi od života… Već sutradan selo će se vratiti svojoj svakidašnjici, svom uobičajenom broju stanovnika. Današnji je Bolman, nažalost, kako je zapisano u još neobjavljenoj knjizi o tom selu, ostatak ostataka nekadašnjeg sela.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok