MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 10. 06. 2012.

Dani stripa u Osijeku 2012.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Otvaranje festivala Dani stripa u Osijeku
Borivoj Dovniković otvara Dane stripa u Osijeku

U Osijeku je od petka do nedjelje, 8. do 10. VI. 2012. godine, a u organizaciji osječke Udruge ljubitelja stripova "StripOs" i njenog agilnog predsjednika, stripologa Željka Gašića, održan festival likovne umjetnosti pod nazivom "Dani stripa u Osijeku 2012. - Djeca i strip". Festivalski se program uglavnom sastojao od radionica crtanja stripova s djecom (koje su vodili Nenad Barinić, Miodrag Ivanović i Tihomir Taborski), od druženja s crtačima stripova i od promocija stripovskih knjiga.

Specijalni gost festivala bio je Borivoj Dovniković Bordo, legendarni majstor Zagrebačke škole crtanog filma, strip-crtač, karikaturist i ilustrator, inače rođen u Osijeku 1930. godine. Bordo je u petak i otvorio festival, potom je u subotu promovirao svoje specijalno za ovu priliku izdane stripovske knjige "Dingi i Piki" i "Čipko i djed Filip", a u nedjelju je učestvovao u tribini "Bordo – pionir crtanog filma".

Festival Dani stripa u Osijeku 2012.
Izložba dječjih stripova

Nove knjige Borivoja Dovnikovića
Popularni austrijski dječji junak pingvin Dingi i psić Piki junaci su stripa koje je Bordo početkom 1990-ih godine sedamdesetak puta objavljivao u austrijskom listu "Die Neue Wochenschau", a sada se prvi put predstavljaju i hrvatskim čitaocima. Nekoliko godina kasnije, Bordo je pingvina Dingija zamijenio djedom Filipom, psića prekrstio u Čipka (davši mu ime po kompjuterskom čipu!) pa su tako nastali naši dječji junaci Čipko i djed Filip, koji se iz broja u broj od 1994. sve do danas pojavljuju na posljednjoj stranici riječkog dječjeg časopisa "Bijela pčela". Sedamdesetak dogodovština Čipka i djeda Filipa skupljeno je sada u knjizi koju je uredio već spomenuti stripolog Željko Gašić.

Bordo i Zakos
Borivoj Dovniković se u svom bogatom životu, koji je obilježen likovnim stvaralaštvom, u mladosti, a povremeno i kasnije, bavio i enigmatikom, pa i danas objavljuje križaljke u zagrebačkom časopisu "Prosvjeta". Kako su njegovi enigmatski počeci vezani za Osijek i obližnji Čepin, veoma se obradovao kad je saznao da je u Osijeku ove godine osnovan Zagonetački klub Osijek, skraćeno nazvan "Zakos", pa je uspostavio kontakte s njegovim članovima, a oni su ga odmah proglasili svojim počasnim članom. Zato su zakosovci iskoristili Bordin boravak u Osijeku da se upoznaju s njim, da ga uključe u rad svoga kluba i da isplaniraju zajednički odlazak na Susrete enigmata Srbije, koji će se održati u Kikindi posljednjeg vikenda u avgustu ove godine.

Pročitano 1569 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok