MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 18. 02. 2012.

Pokladno jahanje u Branjinom Vrhu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje i ovdje

Pokladno jahanje u Branjinom Vrhu
Postrojavanje jahača

U subotu, 18. II. 2012.godine, s početkom u 11 sati, u organizaciji Konjogojske udruge (KU) "Baranja", Udruge žena Branjin Vrh i Udruge voćara, vinogradara i vinara "Sv. križ" održana je peti put zaredom manifestacija Pokladno jahanje u Branjinom Vrhu, na kojoj je učestvovalo 45 jahača iz Čepina (KU "Čepin"), Bogdanovaca (KU "Srijem"), Đakova (KU "Đakovština"), Ernestinova (Konjički klub "Slavonija i Baranja"), Ruščice (KU "Lipicanac"), Valpova (KU Valpovštine), Vinkovaca (KU "Dorat"), Starih Mikanovaca i Branjinog Vrha.

 

Nakon okupljanja jahača, maskiranih "buša" i brojnih gostiju, mimohod je počeo u 13 sati iz centra sela. Kolonu je predvodio Ivan Gajšek, predsjednik KU "Baranja" i organizator manifestacije. Prva postaja bila je u dvorištu Olge Šumiga, gdje je kolonu dočekala domaćica zajedno sa svojim prijateljicama i susjedama, među kojima je bila i "Oazina" gerontodomaćica Dragica Štalman.

Pokladno jahanje u Branjinom Vrhu
Kolona jahača, buša i gostiju

One su pripremile bogatu zakusku za sve učesnike u mimohodu: narezani kulen, šunku, slaninu i kruh, pogačice s čvarcima, slane štapiće, kiflice, gužvare s jabukama, makom i orasima… sve domaća proizvodnja. Da ne zaboravimo: i sokove, čaj, rakiju i druga pića i napitke. Nakon postrojavanja, zakuske i neizostavne pjesme, učesnici pokladnog jahanja napustili su to dvorište i zaputili se prema preostalih šest postaja. A tamo ih je čekao isti scenarij: jelo, piće i pjesma. I tako sve do 18 sati kad su se vratili u centar sela i kad su, u skladu s pokladnim običajima, spalili fašnika, u kom je ove godine bio utjelovljen belomanastirski – gradonačelnik Ivan Doboš.

 

Pokladno jahanje u Branjinom Vrhu
Maskirane buše
Pokladno jahanje u Branjinom Vrhu
Najmlađa jahačica (2002. godište)


Pokladno jahanje u Branjinom Vrhu
Publika u dvorištu prve postaje
Pokladno jahanje u Branjinom Vrhu
Publija na ulici pred prvom postajom
Nakon toga u seoskom Domu kulture priređena je večera za sve učesnike i goste, uključujući i "spaljenog" gradonačelnika, a koliko ih je bilo najbolje se vidi po tome što se u sali sa 140 mjesta moralo večerati – dva puta. Najstariji jahač bio je Petar Lebinac iz Čepina rođen prije sedamdesetak godina, a najmlađi (zapravo najmlađa) desetogodišnja Nikolina Tot iz Branjinog Vrha, dok je za najljepšeg jahača izabran Ivan Đurasovićiz Starih Mikanovaca. Uz svirku tamburaškog sastava "Ladovina" iz Baranjskog Petrovog Sela, zabava je potrajala do iza ponoći.

 

Pročitano 1904 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok