MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 28. 08. 2011.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica u srpnju i kolovozu 2011.

Oazine gerontodomaćice
Marija Ćosić (lijevo) i Dragana Vranješ (desno)

Pomoć starim osobama, koju je od 10. mjeseca 2010. godine Mirovna grupa Oaza obavljala putem mjere zapošljavanja javni radovi, okončana je 27. VIII. 2011. godine. Posljednje dvije gerontodomaćice Marija Ćosić iz Branjinog Vrha i Dragana Vranješ iz Belog Manastira s tim su datumom završile svoj rad na tom poslu. One su tokom sedmog i osmog mjeseca obavile ukupno 315 obilazaka starih osoba, kojih je bilo 23 (kasnije 22), a od toga 19 žena (kasnije 18) i 4 muške osobe.

Zdravstveni savjeti
Za vrijeme tih obilazaka starih osoba gerontodomaćice su obavile mnoštvo raznih poslova, koje smo već više puta nabrajali na ovim internetskim stranicama pa to ovaj put nećemo činiti. Ali ćemo napomenuti da su za vrijeme velikih vrućina savjetovale korisnike da se pridržavaju zdravstveno preporučenih mjera kao što su: izbjegavanje boravka na otvorenom od 10 do 17 sati, zamračivanje prostorija, mirovanje i pijenje dovoljnih količina tekućine.

Treba reći da starim osobama takve naputke valja stalno ponavljati jer teško mijenjaju svoje navike, a i zaboravnost čini svoje. Upravo ta činjenica bila je razlogom da je jednoj veoma staroj osobi bilo više stalo do dovršenja nekog posla u dvorištu, nego do vlastitog zdravlja. Nije se obazirala na upozorenje gerontodomaćice, pozlilo joj je, ali je hitna pomoć na poziv "Oazine" aktivistice spasila staricu. Isto tako, mnoge stare osobe, radi vlastite komocije, izbjegavaju uzimati veće količine tekućine, a rezultat je poremećaj elektrolita i krvnog pritiska, urološke smetnje i slično. Zadatak je gerontodomaćica i da potiču svoje korisnike na uzimanje lijekova po uputi liječnika, a ne prema vlastitom nahođenju.

Pročitano 857 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok