MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 05. 07. 2011.

Do Beča i natrag (III) – Skulptura od bala slame

 

Skulptura od bala slame u Toronju
Skulptura od bala slame u Toronju

Na "Oazinoj" web-stranici objavljena su već tri članka o skulpturama od bala slame, koje se mogu ili su se mogle vidjeti širom Mađarske: u mjestu Mestegnje u kotaru Marcali, u nama bliskom Beremendu i u Sigetvaru. Na nedavnom  putovanju od Belog Manastira prema Beču, administrator "Oazine" web-stranice, nakon sretnog "prispijeća" u selo (čitaj: Še) kod Szombathelya (čitaj: Sombathelj), nastavio je put prema austrijskoj granici i u susjednom selu Toronyu (čitaj: Toronj) "naletio" na još jednu skulpturu od bala slame.

To je, naravno, bio dovoljan razlog da se zastane i u tom selu, fotografira ta skulptura i naprave još dvije-tri slika sela. Poslije nekoliko dana, na povratku iz Austrije u Baranju, u nekom selu kod Sárvára (čitaj: Šarvar) "otkrivena" je još jedna takva skulptura, ali – na žalost – nije snimljena, niti je zabilježeno u kom je to selu bilo.

Automobil u Toronju
Automobilska registracija JUG

Na skulpturi iz Toronya piše "Csodasörény". U mađarskom jeziku "csoda" znači čudo, a "sörény" griva. Ne znamo baš sto posto o čemu se radi, no po svemu sudeći ta je skulptura reklama za seosko etnoimanje u Ulici Adyja Endrea broj 30, ispred koga se i nalazi, a na koje se pozivaju djeca na druženje s konjima i jahanje. Ako netko zna više, molimo ga da nam se javi.

Zanimljivo je još napomenuti da je uz tu skulpturu bio parkiran automobil marke "ford", koji je imao registarsku oznaku JUG – 428, a "Oazin" je administrator do Toronya stvarno došao s juga (preciznije rečeno s jugoistoka).

Pročitano 1692 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok