MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Nedjelja, 31. 07. 2011.

Na današnji dan

July - srpanj 2011. godine
Ovogodišnji srpanj - pun novčanik

Danas je nedjelja, 31. VII. 2011. godine, 212. dan u godini. Do kraja godine ima još 153 dana. Prema informaciji koju nam je poslao enigmatičar Veljko Maksimović, za ovogodišnji srpanj (engleski: july, francuski: juillet, njemački: Juli, ruski: июль, talijanski: luglio) vezana je jedna nesvakidašnja zanimljivost. Naime, ove godine u ovom mjesecu pet puta se ponavlja "trodnevlje" petak - subota - nedjelja, što se - navodno - događa svakih 823 godine i što se naziva – pun novčanik, a takav naziv zasniva se na kineskom - feng šuiju.

Stari Slaveni sedmi su mjesec nazivali – lipenj (poljski: lipiec; ukrajinski липень; bjeloruski ліпень), što je nastalo od naziva mirisave lipe koja cvjeta u julu. Na slavenskom jugu, u Hrvatskoj, tim je nazivom (lipanj), međutim, nazvan prethodni, šesti mjesec.

Sastanak Oazinog UO-a
Sastanak Oazinog UO-a
U nedjelju, 31. VII. 2011. godine, s početkom u 16 sati, održan je sastanak Upravnog odbora (UO) Mirovne grupe Oaza, ponovo (vidi ovdje) na jednom neobičnom mjestu, u dvorištu jedne od članica Upravnog odbora. Dnevni red sastanka, kao što je to i uobičajeno, bio je podugačak: financijski kraj jednog (VII) mjeseca, tekuća pitanja, aktivnosti koje su prošle, aktivnosti koje predstoje… "Oaza", naime, trenutno provodi devet projekata pa aktivnosti ima mnogo.

Od 1. VIII. 2011. godine, nakon istraživanja na terenu i pripremnih radnji, "Oazine" gerontodomaćice nastavljaju obilaziti stare i nemoćne osobe s područja Grada Belog Manastira i pružati im uslugu pomoći u kući.

Jeca Senić
Jeca Senić

U petak, 29. VII. 2011. godine, na Pravoslavnom groblju u Belom Manastiru sahranjena je Jeca Senić, likovni pedagog i likovna umjetnica, jedna od 22 učesnice velike likovne izložbe "Baranjske bisernice", koja je tokom trećeg mjeseca 2011. godine bila otvorena u predvorju belomanastirskog kina. Godinama, sve do penzioniranja 1991. godine, radila je kao nastavnica likovnog odgoja u Osnovnoj školi "Jovan Lazić" u Belom Manastiru, a u slobodno vrijeme, i kasnije kao umirovljenica, bavila se slikarstvom te oslikavanjem keramičkih tanjira (uglavnom motivima ptica iz Kopačkog rita) i izradom predmeta i nakita od keramike.

Izlagala je na petnaestak zajedničkih izložbi u Belom Manastiru, Dardi, Osijeku i Mohaču (Mađarska). U maju 2010. godine imala je samostalnu izložbu u predvorju belomanastirskog kina u organizaciji Kluba žena liječenih na dojci Mamma Beli Manastir, Centra za kulturu Grada Belog Manastira i Foto-kino kluba "Baranja-film" Beli Manastir. Kao likovni pedagog dobitnica je niza nagrada i priznanja za rad na unapređivanju likovne kulture. U slikanju se koristila različitim tehnikama: akvarel, gvaš, kolaž, suhi pastel, ulje na platnu.

Srijeda, 27. 07. 2011.

Rekreativne radionice za žene

Bolman, rekreativna radionica
Rekreativna radionica u Bolmanu
U sklopu projekta "Važno je imati podršku" - koji u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a financira ga Europska Unija - dvaput mjesečno održavaju se rekreativne radionice za žene na pet lokacija u Baranji: u prostorijama Udruge žena "Orhideja" Branjina, Udruge žena Branjin Vrh, Udruge žena "Batinarke" iz Batine, "Zlatne žene" iz Bolmana te u prostorijama Mađarskog kulturno-umjetničkog društva (MKUD) "Darda".

U svibnju 2011. godine rekreativne radionice održavane su u Bolmanu, Branjini, Branjinom Vrhu i Batini, a u šestom mjesecu počele su i u Dardi. Vodile su ih trenerice iz Gimnastičkog društva Beli Manastir Evica Čutoraš, Jasmina Markan i Danijela Mihaljec. Vježbe su usklađene s dobi korisnica.

Voće i povrće
Kako odstraniti pesticide?
Internetom - preko elektroničke pošte, foruma ili na druge načine - širi se ovakva informacija: U televizijskoj emisiji "Oprah show" Julia Roberts predstavila je sprej - koji možemo lako napraviti kod kuće - za odstranjivanje pesticida s voća i povrća. Naročito se preporučuje da se njime prska kora agruma i banana prije nego što se oguli.

SASTAV:
1 čaša vode
1 čaša bezbojnog alkoholnog octa (sirćeta)
1 čajna žličica sode bikarbone

Ponedjeljak, 25. 07. 2011.

"Zelene" nagrade "Zelenom Osijeku"

Vjeran Vidaković: Natura 2000 u Osječko-baranjskoj županiji
Najbolji dokumentarni ekofilm

U sklopu projekta "Green City" dodijeljene su nagrade "Green City Awards", kojima je kroz devet kategorija odano priznanje pojedincima i kompanijama za vrhunske rezultate u očuvanju okoliša. U kategoriji najboljeg dokumentarnog ekofilma nagradu je dobio film "Natura 2000 u Osječko-baranjskoj županiji" "Zelenog Osijeka" i autora Vjerana Vidakovića, dok je u kategoriji najbolje ekofotografije nagradu dobila zaposlenica "Zelenog Osijeka" Margareta Maletić za fotografiju "Mimikrija" (možete je vidjeti ovdje).

Tvrtka "Čakom" d.o.o. nagrađena je za najbolju ekoinovaciju, najboljom ekoakcijom proglašena je "Akcija čišćenja podmorja duž Jadranske obale" zagrebačkog Ronilačkog kluba "Geronimo", dok je Dječji vrtić Sisak svojom "Rapsodijom plastičnoj vrećici" odnio nagradu za najbolji edukativni ekoprojekt.

Subota, 23. 07. 2011.

Fišijada i u Suljošu

Fišijada u Suljošu
Nadmetalo se čak - 30 ekipa

U subotu, 23. VII. 2011. godine, u baranjskim Kneževim Vinogradima, popularnom Suljošu, održana je fišijada koju je organizirao Nogometni klub "Borac" povodom završetka turnira u malom nogometu "Borac 2011". Na nadmetanju u kuhanju ribljeg paprikaša sudjelovalo je čak 30 ekipa, koje su – uz kotizaciju od 100 kuna – dobile po tri kilograma ribe i drva za kuhanje. Žiri u sastavu: Marijan Dušić (predsjednik), Ivica Huzanić i Dražen Vlahović, na osnovu četiri osnovna kriterija: boja, gustoća, izgled ribe i okus fiš-paprikaša, odlučila je da je najbolji fiš skuhala ekipa "Hladno pivo" u sastavu Zlatko Sliško, Gustika Petković i Zoran Toprek, druga je bila ekipa Milana Petrovića, a treća ekipa Stojana Bekvalca. Tri prvoplasirane ekipe nagrađene su pokalima, sve ekipe dobile su zahvalnice.

Petak, 22. 07. 2011.

Kirvaj u Luču

Kirvaj u Luču
Najposjećeniji kirvaj u Baranji
U petak, 22. VII. 2011. godine, obilježen je u Luču crkveni god Sv. Marija Magdalena. Lučki kirvaj privukao je u selo veliki broj gostiju, za što su se domaćini spremali danima. Ringišpili su stigli nekoliko dana ranije, a na sam dan šatre za prodaju svega i svačega bile su spremne već od ranog jutra. Kafe-bar "Kod Mike" pripremio je večernju zabavu pod šatorom uz grupu "Krivi spoj". Najavljena kiša ipak nije padala pa je lučki kirvaj i ove godine dokazao da je jedan od najposjećenijih i najbogatijih baranjskih kirvaja.

Večernja zabava pod šatorom trajala je do duboko u noć, a sutradan, u subotu, na istom je mjestu održana prva Lučka fišijada, koju nije mogla pokvariti ni cjelodnevna kiša. Organizator fišijade kafe-bar "Kod Mike" svakoj je ekipi osigurao tri kilograma ribe i stol za goste, a osam ekipa potrudilo se skuhati najbolji fiš. Tko je bio najbolji? Opet ekipa Radio-Baranje!

Sastanak u Udruženju Baranja
Partnerstvo Udruženja Baranja i Oaze
U srijedu, 20. VII. 2011. godine, s početkom u 10 sati, u prostorijama Udruženja "Baranja" u Bilju, održan je sastanak svih osoba angažiranih na projektu "Mladi pred vratima", koji se financira iz IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) Europske Unije, a za koji je, kao ugovorno tijelo, nadležan Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ). Projekt provodi Udruženje "Baranja" iz Bilja u partnerstvu s Mirovnom grupom Oaza, HZZ-om, Područnom službom Osijek, osječkim Učilištem "Janus" i vukovarskim CENTUS-om - Ustanovom za obrazovanje odraslih. Cilj projekta je smanjenje razine nezaposlenosti mladih u Osječko-baranjskoj županiji.

Na sastanku su bili Davor Frič i Vesna Nedić iz "Oaze" i zaposlenici Udruženja "Baranja": Anita Andrašek-Mihaljević, Jelena Čepo, Dejan Grković, Gordana Kecman, Ana Petrović, Jasna Petrović i Mihajlo Ranković.

Bolman, Njegoševa ulica
Kad nije dobro riješena odvodnja...
Nakon dugotrajne suše te visokih i vrlo visokih temperatura i sparnog vremena, kad se već počelo govoriti o velikim štetama koje će takvo vrijeme nanijeti poljoprivredi i kad smo i mi na "Oazinoj" web-stranici počeli objavljivati članke posvećene vrućem ljetu (ovdje i ovdje), u Hrvatsku i Baranju stiglo je osvježenje, ali pretjerano.

Ne samo da je kiša počela danima padati, ne samo da je bilo pravih pljuskova praćenih velikim vjetrom i nevremenom (u nekim krajevima i ledom, ali ne – na sreću – i u Baranji), nego je i temperatura dobrano pala pa se počela tražiti toplija odjeća.

Beli Manastir, novi Trg slobode
NOVO: puno betona, malo zelenila
Kad su visoke ljetne temperature, kao što su bile u prvoj polovini srpnja (VII) 2011. godine, na novouređenom (sjevernom) dijelu belomanastirskog Trga slobode vlada – paklena atmosfera. Velika masa betona na tlu i u okolnim zgradama prosto isijava nesnosnu jaru u kojoj se malo tko želi duže zadržavati. Ono malo trave u nekoliko zelenih oazica, u koje su stiješnjene breze s još uvijek malim krošnjama, ne može bitno popraviti učinak usijane nebeske zvijezde. U takvim okolnostima tende ispred ugostiteljskih objekata štite donekle od žarkog sunca, ali ne mogu pružiti ugodnu svježinu.

Nedjelja, 17. 07. 2011.

Slak jači od suše

Travnjak u Betonskoj ulici
Slak na travnjaku u Betonskoj ulici
Na području Osječko-baranjske županije višegodišnji prosjek padalina u mjesecima lipnju (VI) i srpnju (VII) iznosi 150 litara po kvadratnom metru, a ovogodišnja količina padalina sedam puta je manja. Zato se mogu očekivati umanjeni prinosi na usjevima proljetne sjetve i velike štete u poljoprivredi.

Manjak padalina i visoke temperature nisu loše utjecali samo na slavonsko-baranjske njive, već i na povrtnjake i zelene površine. To je vidljivo i na belomanastirskim travnjacima koji su potpuno požutjeli, a održali su se samo tvrdokorni korovi poput slaka (ili poponca kako ga u Baranji još zovu).

Subota, 16. 07. 2011.

Fišijada "Kod Blage" u Karancu

Fišijada u Karancu
Baranjski brend: kuhanje ribljeg paprikaša

U subotu, 16. VII. 2011. godine, prema pisanju Radio-Baranje, održana je još jedna baranjska fišijada i to ona "Kod Blage"' u Karancu. Time je počela nova sezona baranjskih fišijada, potvrđujući kako je  nadmetanje u kuhanju ribljeg paprikaša postalo pravi baranjski brend. Na fišijadi je sudjelovalo 16 ekipa, a najbolji fiš skuhala je ekipa Radio-Baranje.

Glavni radijski kuhar Siniša Frank tvrdi da za odličan fiš ne postoji nikakva tajna već samo treba imati dobru papriku. Drugo mjesto osvojila je ekipa Josipa Kasapa iz Karanca, a treće mjesto pripalo je belomanastirskom kafe-baru BTR.

Članak o ovoj temi objavljen je i u "Glasu Slavonije" (vidjeti ovdje). 

Instalater solarnih sustava
Novo zanimanje: instalater solarnih sustava
Udruženje "Baranja" iz Bilja, u partnerstvu s Mirovnom grupom Oaza iz Belog Manastira, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ), Područna služba Osijek, osječkim Učilištem "Janus" i vukovarski CENTUS-om - Ustanovom za obrazovanje odraslih, provodi projekt "Mladi pred vratima". koji se financira sredstvima Europske Unije (EU). Dio tog projekta je besplatno osposobljavanje mladih nezaposlenih osoba iz Osječko-baranjske županije kroz dva verificirana programa osposobljavanja:

  • a) WEB-DIZAJNER (za mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, agroturizme, tradicionalne obrte i sl.);
  • b) INSTALATER solarnih sustava.

Ukoliko ste mlada nezaposlena osoba zainteresirana za jedno od ta dva osposobljavanje, upitnik - koji je ujedno i prijava - možete popuniti ovdje. Prijave se primaju do 15. IX. 2011. godine.

Seminar u Iloku
Hana Abebe-Bodrožić i Dubravka Simendić
Od utorka do petka, 12-15. VII. 2011. godine, u Hotelu "Dunav" u Iloku održan je seminar koji je organizirao CARE International NWB ("in Nort West Balkans"). Seminar je bio vezan za trogodišnji regionalni projekt "Osnaživanje žena Romkinja",  koji financira Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške, a provodi ga CARE International NWB s romskim organizacijama iz četiri države: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Dio tog trogodišnjeg projekta je i projekt "Može i bolje", koji u Hrvatskoj, na području Osječko-baranjske županije, provodi Udruga žena Romkinja "Romsko srce" iz Jagodnjaka s Mirovnom grupom Oaza kao partnerskom organizacijom.
Piroš čizma u Suzi
Piroš čizma - najokućnica gospodarskog subjekta
Na ovogodišnji (2011) natječaj za izbor najljepše baranjske okućnice obiteljske kuće, najljepše okućnice gospodarskog subjekta i najljepše baranjsko selo javilo se 25 osoba odnosno gospodarskih subjekata, među kojima 18 vlasnika obiteljskih okućnica, tri vlasnika okućnica gospodarskog objekta i četiri baranjska sela (Duboševica, Gajić, Karanac i Kneževi Vinogradi). Komisija u sastavu: Antonio Sobol, direktor Turističke zajednice Osječko-baranjske županije (ujedno i predsjednik komisije), Melija Vidaković, direktorica TZ Grada Donjeg Miholjca, i Srećko Perković, direktor TZ Grada Našica, odlučila je da nagradi okućnicu obiteljske kuće Zorana Zebića iz Karanca, okućnica ugostiteljskog objekta Piroš čizma iz Suze i etnoselo Karanac.
Srijeda, 13. 07. 2011.

Pa gdje je ta Branjina?

Kreativna radionica u Branjini
Branjinke su vrlo vrijedne...
Branjina
(Baranjcima poznata i kao Kišfaluba) jedno je od pet baranjskih mjesta u kojima se održavaju kreativne i rekreativne radionice u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija, a provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira. Dosadašnje kreativne radionice u Branjini vodila je "Oazina" kreativka Ana Jeličić, ali je ona 13. VII. 2011. morala na seminar u Ilok pa ju je zamijenila druga "Oazina" kreativka Jelena Opačić-Matijević. Jelena, međutim, dvadesetak godina nije bila u onom dijelu Baranje u kom se nalazi Branjina. - (Jelena) Kako stići do Branjine? – Jednostavno! Kod Kneževa skreneš desno pa kod Popovca lijevo i stižeš u Branjinu.
Utorak, 12. 07. 2011.

Petrovo, a u Bolmanu

 

Bolman, Petrovo
Mali ringišpil

Bolmanje nekad imao nešto svoje. Jednostavno, bio je to Bolman onakav kakvog se sjećaju stariji, a svima drugima to je samo uspomena iz priča ili sa starih fotografija. Kako sve prolazi, prošlo je i najbolje vrijeme Bolmana, u kome je on za svoje stanovnike bio mnogo više od blatnjavih ili prašnjavih ulica, krivih sokaka, dosadnog sela u kome se nikad ništa ne dešava. Onaj Bolman od nekad imao je "dušu" i nekadašnji žitelji voljeli su ga puno više nego mi danas.

"Kako_b' bijo da ne budeš u Bolman' kad je Đurđevo il' kad su Dove, a da ne divanimo da ne budeš o Petrov'", govorilo se. Jednostavno, gdje god da su Bolmanci bili, postojali su dani kad se moralo doći u Bolman. Petrovo! Ne samo na Petrovo, bilo je i drugih dana kad je bilo važno biti u Bolmanu. Sve to nekad, naravno.

Radionica o kvartalnom izvještaju
Antonija Smakić
U utorak, 12. VII. 2011. godine, u kino-dvorani Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP), s početkom u deset sati, održana je radionica o kvartalnom izvještaju za projekte dobivene u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava "Mladi na tržištu rada". Radionicu je organizirao Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), financirala se iz IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), a vodila ju je projekt-menadžerica Antonija Smakić iz HZZ-a.

Most Drava kod Osijeka
Most ljepši od Golden gatea u San Franciscu
U ponedjeljak, 11. VII. 2011. godine, predsjednica Hrvatske vlade Jadranka Kosor položila je  kamen temeljac za gradnju mosta Drava na autocesti A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj, u čiju će se gradnju uložiti 950 milijuna kuna s rokom izvođenja od 30 mjeseci. Most Drava, koji se gradi kod Osijeka i koji će biti dug 2.507 metara, najvažniji je objekt na dionici Beli Manastir - Osijek autoceste A5.

Projektiran je kao ovješeni spregnuto-čelični sklop na prijelazu preko rijeke Drave i betonska polumontažna konstrukcija. Financiranje gradnje mosta osigurano je kreditom njemačke razvojne banke KfW, a radove će izvoditi Poslovna udruga koju čine zagrebački Viadukt, Osijek-Koteks, splitski Konstruktor-inženjering, Skladgradnja-Grup Imotski te Hidroelektra niskogradnja Zagreb.

Beli Manastir
Rezultati izbora u Belom Manastiru
U nedjelju, 10. VII. 2011. godine, u Belom Manastiru, kao i u brojnim drugim općinama, gradovima i županijama, održani su manjinski izbori za vijeća srpske i mađarske nacionalne manjine te za predstavnike romske i njemačke nacionalne manjine. Za 15 mjesta u Vijeću srpske nacionalne manjine bila su predložena čak 44 kandidata (!) raspoređena na tri liste. Bili su podijeljeni između predstavnika Srpskog narodnog vijeća (SNV) s jedne, SKUD-a "Jovan Lazić", Srpske organizacije "Praktična žena" i Dječje igraonice "Pčelice" s druge te Srpske pravoslavne opštine treće strane, a Mađari su birali između kandidata s liste Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) i Saveza mađarskih udruga (SMU).
Subota, 09. 07. 2011.

Petlovačko jezero

Petlovačko jezero
Ukras sela

Da Baranja postaje sve uređenije i oku njenih stanovnika i posjetilaca sve privlačnije područje, ne treba više posebno isticati. Umjetno jezero u baranjskom Petlovcu, starijem imenjaku onog poznatog sela Petlovca iz TV-serije "Selo gori, a baba se češlja", jedan je od dokaza za takvu tvrdnju. To jezero nalazi se  na zapadnoj strani Ulice Zvonka Brkića, uz samu državnu cestu D517 koja prolazi tom ulicom. Ima površinu od 0,8 hektara. Mještani ga zovu samo Jezero, a kad se spominje u širem kontekstu, onda se govori o petlovačkom jezeru ili o jezeru u Petlovcu.

Indijke u Beču
'Oazina' predsjednica s Indijkama u Beču

Beč je kozmopolitski grad pa u njemu možete sresti ljude pristigle u Austriju iz svih krajeva svijeta. Ako dobro vladate njemačkim i(li) engleskim jezikom, tada ćete moći komunicirati s mnogim zanimljivim ljudima. Ako, međutim, samo natucate strane jezike, a dobro govorite tri-četiri južnoslavenska jezika koji su navodno različiti, onda vam ne preostaje ništa drugo nego da se u ozbiljnije razgovore upuštate jedino s Bečanima i Austrijancima koji su porijeklom iz naših krajeva.

Hrvatska pošta je nedavno u opticaj pustila četiri prigodne poštanske marke iz nove serije "Dvorci Hrvatske". Motivi prve četiri poštanske marke su dvorci u Donjem Miholjcu i Našicama (marke nominalne vrijednosti 3,10 kuna) te u Bilju i Valpovu (marke nominalne vrijednosti 4,60 kuna). Autor fotografija i maraka je dizajner Tomislav Vlainić. Marke su objavljene u nakladi od 100.000 primjeraka po motivu i u arčićima od po osam maraka s jednim privjeskom. U opticaju je i 30.000 zajedničkih araka od 16 polja (osam maraka i osam privjesaka).

Bilje – dvorac princa Eugena Savojskog
Prvi dvorac sagrađen u Slavoniji nakon stoljeća i pol turske uprave bio je dvorac princa Eugena Savojskog, austrijskog vojskovođe koji se proslavio zaustavivši turska osvajanja u Europi. Taj najpoznatiji dvorac baranjske ravnice smješten je u Bilju, na samom rubu zaštićenog parka prirode Kopački rit.

 

Trumau, Austrija
Trumau, kraj sela

Iz prethodnog člančića u ovom miniputopisu može se zaključiti da je u Austriji sve označeno tako da nitko ne može reći da nije obaviješten i da nešto nije znao. Ipak, nekoga tko se biciklom vozika po austrijskim selima malo-malo pa nešto iznenadi. Eto, na primjer, u Trumauu, lijepo uređenom selu na rijeci Triesting južno od Beča i istočno od Badena, na kraju jedne ulice, nalazi se tabla s prešaranim imenom mjesta, koja označava kraj naselja, iako je očito da nakon još desetak metara asfalta počinje - poljski put.

Oazina dječja likovno-kreativna radionica
Oslikavanje tanjirića i šoljica
Tokom šestog mjeseca 2011. godine održane su samo tri dječje likovno-kreativnih radionica, koje se - u okviru "Oazinog" projekta "Naučimo nešto zajedno - održavaju u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra i koje financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ). Radionice se, naime, održavaju petkom od 18 do 20 sati, a četvrti je petak u ovogodišnjem šestom mjesecu "padao" između dva državna praznika kad Društveni centar nije radio. Na radionicama, koje vodi Stela Fabijan, u prosjeku je bilo sedmero djece.
Dubravka Simendić i Katarina Jelić
Utvrđivanje potreba starih i nemoćnih osoba

Odmah nakon što je "Oaza" potpisala ugovor s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi za trogodišnji program "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji provodi u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom, krenule su pripremne aktivnosti, koje uključuju terensko istraživanje potreba novih i prijašnjih korisnika "Oazinih" projekata za pomoć starim i nemoćnim osobama. Zbog toga su se u srijedu, 6. VII. 2011. godine, u popodnevnim satima, sastale asistentica na programu Dubravka Simendić i patronažna sestra Katarina Jelić, stručna suradnica na programu, koja je - zajedno sa svojim kolegicama iz Patronažne službe pri Domu zdravlja Beli Manastir - i prije pomagala u pripremi "Oazinih" projekata za pomoć starim i nemoćnim sobama.

 

Oberwaltersdorf, naselje Schlosssee
Oprez, ježevi na cesti!

U novinama ili na internetu možemo vidjeti dosta neobičnih prometnih znakova postavljenih u raznim krajevima svijeta. Takvi znakovi, naravno, prenose određenu poruku prolaznicima,  putnicima i turistima, ali ih često i uveseljavaju i prosto mame da se zaustave i fotografiraju ih.

Administrator "Oazine" web-stranice naišao je na tri takva znaka u austrijskom selu Oberwaltersdorfu, koje se nalazi 25 kilometara južno od Beča. Na ulazu odn. izlazu iz naselja Schlosssee nalaze se znakovi koji upozoravaju da se cestom kreću ježevi.

Oazin internet-klub
Mladi su najčešći posjetioci Oazinog internet-kluba

I u šestom mjesecu 2011. godine nastavio se trend smanjenja broja korisnika u "Oazinom" internet-klubu. Takav trend započeo je u prethodnom mjesecu i to najviše stoga što se smanjio broj dolazaka Roma, koji su u prijašnjim mjesecima dolazili u zaista velikom broju i bili naši svakodnevni posjetioci, a danas ih je sve manje i manje…

No, kako ističe "Oazin" zaposlenik Davor Frič, koji održava kompjutere i dežura u internet-klubu, nije sve tako "crno". "Oazin" internet-klub i dalje svakog dana posjećuje nekoliko desetaka korisnika, što je još uvijek velik broj, ali smo mi navikli da ih bude i da ih treba biti više.

 

Skulptura od bala slame u Toronju
Skulptura od bala slame u Toronju

Na "Oazinoj" web-stranici objavljena su već tri članka o skulpturama od bala slame, koje se mogu ili su se mogle vidjeti širom Mađarske: u mjestu Mestegnje u kotaru Marcali, u nama bliskom Beremendu i u Sigetvaru. Na nedavnom  putovanju od Belog Manastira prema Beču, administrator "Oazine" web-stranice, nakon sretnog "prispijeća" u selo (čitaj: Še) kod Szombathelya (čitaj: Sombathelj), nastavio je put prema austrijskoj granici i u susjednom selu Toronyu (čitaj: Toronj) "naletio" na još jednu skulpturu od bala slame.

To je, naravno, bio dovoljan razlog da se zastane i u tom selu, fotografira ta skulptura i naprave još dvije-tri slika sela. Poslije nekoliko dana, na povratku iz Austrije u Baranju, u nekom selu kod Sárvára (čitaj: Šarvar) "otkrivena" je još jedna takva skulptura, ali – na žalost – nije snimljena, niti je zabilježeno u kom je to selu bilo.

 

Vép, Mađarska
Belomanastirski auto kod skretanja za Vép

Kad se netko, kao administrator "Oazine" web-stranice, bavi enigmatikom, a posebno križaljkama, mnogo veću pažnju posvećuje riječima i imenima nego ostali ljudi. Takav pojedinac na putovanjima, na primjer, zapaža naselja s kratkim, dugačkim ili neobičnim imenima i dugo ih pamti pa se može desiti da se na novom putovanju (2009), nakon dvadesetak godina, prisjeti da je putujući iz Baranje u Beč 1988. godine prošao kroz mađarsko selo u Vespremskoj županiji neobičnog troslovnog imena Ukk i da se zaustavi u tom selu kako bi slikao tablu s njegovim imenom.

Likovno-kreativne radionice za žene
Mašta čini svašta, ...
Mirovna grupa Oaza već godinama održava likovno-kreativne radionice za žene. S tom praksom nastavljeno je i ove, 2011. godine pa je u prvih šest mjeseci održano tridesetak takvih radionica. Održavaju se u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra dva puta tjedno, ponedjeljkom i utorkom od 18 do 20 sati. Posjećenost je velika, u prosjeku 11-12 žena po radionici, što pokazuje da postoji interes "Oazinih" korisnica za takvim vidom druženja.

To, zapravo, nije obično druženje, to je kvalitetno utrošeno slobodno vrijeme za upoznavanje i savladavanje raznih likovno–kreativnih tehnika. Naime, na tim radionicama "Oazine" voditeljice Jelena i Ana pokušavaju prenijeti svoja dugo godina stjecana znanja i vještine korisnicama, koje se ponekad pokažu čak i kreativnijima od njih pa dolazi do razmjene iskustava. Sve što se na radionicama napravi završava na "Oazinim" prodajnim štandovima na izložbama i sajmovima ili kod dragih nam ljudi kao unikatni poklon.

Ponedjeljak, 04. 07. 2011.

Turistička ponuda Salaša Ipša

Salaš Ipša
Autentični ambijent starog baranjskog salaša
Salaš Ipša
, autentično baranjsko imanje građeno oko 1900. godine, smješteno u blizini sela Čeminca i okruženo plodnim baranjskim poljima, od 1. VII. do 2. IX. 2011. godine, svakog petka s početkom u 20 sati, organizira "Salaške ljetne večeri", na koje poziva Baranjce, Osječane, Slavonce i njihove goste. Zabavljat će ih tamburaški sastav, a moći će se i okrijepiti domaćom baranjskom hranom te vinom i rakijom po promotivnim cijenama. Vlasnici salaša Andrea i Zoran Ipša s radošću dočekuju sve posjetioce i uvjereni su da će se svi zajedno lijepo družiti i promovirati tradicijske vrijednosti Baranje u autentičnom ambijentu starog baranjskog salaša.
Nedjelja, 03. 07. 2011.

Do Beča i natrag (I) - Maršruta

Negdje u Mađarskoj
Belomanastirski auto negdje u Mađarskoj

U nedjelju, 3. VII. 2011. godine, dvočlana belomanastirska ekipa, u kojoj je bio i administrator "Oazine" web-stranice, zaputila se na 450 kilometara dug put od Belog Manastira u Baranji do mjesta Obervaltersdorf u Austriji, tridesetak km južno od Beča. Smatrajući putovanje autoputevima nezanimljivim i pod načelom da je putovanje lokalnim cestama i cesticama užitak za dušu i odmor za oči, ekipa je izabrala sljedeću maršrutu: Beli Manastir – Beremend – Šikloš – Pečuj – Sigetvar – Kapošvar – Behenje – Nađkanjiža – Zalaegerseg – Vašvar – Sombathelj – granični prijelaz prema Obervaltu (Oberwalt) – Rehnic (Rechnitz) – Piringsdorf – Ebrajhsdorf (Ebreichsdorf) – Obervaltersdorf (Oberwaltersdorf).

Pomoć starim osobama
Gerontodomaćica Marija Ćosić s Oazinom korisnicom

"Oazine" gerontodomaćice Marija Ćosić iz Branjinog Vrha i Dragana Vranješ iz Belog Manastira i u šestom mjesecu ove, 2011. godine nastavile se obilaziti stare osobe u Belom Manastiru, Branjinom Vrhu i Šećerani (19 žena i 4 muškarca). Ukupno su odradile 167 obilazaka svojih korisnica i korisnika.

U sklopu obilazaka uradile su ove poslove: 114 puta spremanje i uređivanje kuća i stanova, 16 puta sređivanje dvorišta i terasa, 34 puta nabavljanje hrane iz trgovina, 37 put pranje posuđa, 6 puta pranje rublja, 10 puta osobna higijena teško bolesnih osoba kako bi se čiste i uredne pojavile na liječničkim kontrolama ili redovnim terapijama (kao što je npr. dijaliza), 4 puta pripremanje jednostavnijih jela, 12 puta masaža tijela, 9 puta sređivanje razne dokumentacije i plaćanje računa, 7 puta odlazak kod liječnika po lijekove, 2 puta provjera stanja podnesenih zahtjeva za smještaj u dom za stare osobe…

Bilje
Jedina općina u kojoj broj stanovnika ne pada
Prema prvim rezultatima Popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2011. devet baranjskih jedinica lokalne samouprave (osam općina i jedan grad) imaju 39.416 stanovnika, što je smanjenje za 3.217 u odnosu na 2001. godinu kad je bilo 42.633 Baranjca. Iako Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske tvrdi da "podaci Popisa 2011. nisu neposredno usporedivi s podacima Popisa 2001. budući da je statistička definicija ukupnog stanovništva, korištena u Popisu 2011., dijelom izmijenjena u skladu s međunarodnim standardima", ipak ćemo primijetiti da jedino Općina Bilje, najbliža Osijeku, ima više stanovnika nego prije 10 godina. Broj njenih stanovnika povećao se za 177 pa ih sada ima 5.657.

Kreativna radionica u Bolmanu
Kreativna radionica u Bolmanu
U toku mjeseca lipnja 2011. godine, na pet lokacija u Baranji (Batina, Bolman, Branjina, Branjin Vrh i Darda), a u sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija i provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, održano je ukupno jedanaest kreativnih radionica za žene s prosječno po 14 korisnica. Radionice vode "Oazine" kreativke Ana Jeličić i Jelena Opačić-Matijević.

Voditeljice radionica zadovoljne su odzivom i radom korisnica, koje svakim danom pokazuju sve veću kreativnost i maštu. Na radionicama su se učile razne tehnike za izradu malih suvenira: izrađivale su se slike i podmetači tzv. decoupage-tehnikom odn. salveta-tehnikom te cvijeće i nakit od papira. Zato se slobodno može reći da je protekli mjesec bio mjesec papira.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok