MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 29. 07. 2011.

In memoriam: Jeca Senić (1933-2011)

Jeca Senić
Jeca Senić

U petak, 29. VII. 2011. godine, na Pravoslavnom groblju u Belom Manastiru sahranjena je Jeca Senić, likovni pedagog i likovna umjetnica, jedna od 22 učesnice velike likovne izložbe "Baranjske bisernice", koja je tokom trećeg mjeseca 2011. godine bila otvorena u predvorju belomanastirskog kina. Godinama, sve do penzioniranja 1991. godine, radila je kao nastavnica likovnog odgoja u Osnovnoj školi "Jovan Lazić" u Belom Manastiru, a u slobodno vrijeme, i kasnije kao umirovljenica, bavila se slikarstvom te oslikavanjem keramičkih tanjira (uglavnom motivima ptica iz Kopačkog rita) i izradom predmeta i nakita od keramike.

Izlagala je na petnaestak zajedničkih izložbi u Belom Manastiru, Dardi, Osijeku i Mohaču (Mađarska). U maju 2010. godine imala je samostalnu izložbu u predvorju belomanastirskog kina u organizaciji Kluba žena liječenih na dojci Mamma Beli Manastir, Centra za kulturu Grada Belog Manastira i Foto-kino kluba "Baranja-film" Beli Manastir. Kao likovni pedagog dobitnica je niza nagrada i priznanja za rad na unapređivanju likovne kulture. U slikanju se koristila različitim tehnikama: akvarel, gvaš, kolaž, suhi pastel, ulje na platnu.

Jeca Senić je rođena na Baniji, u mjestu Obljaj, koje je 1948. godine podijeljeno na Mali Obljaj (u kome je rođena) i Veliki Obljaj. Njena se porodica prije Drugog svjetskog rata doselila u Baranju. Uoči rata porodica se vratila na Baniju s mišlju da će tamo lakše prebroditi ratne nedaće, ali je teško stradala.

Umjetnine Jece Senić
Predmeti od keramike
Umjetnine Jece Senić
Pejzaž

Rat su preživjele samo Jeca i njena majka, a one su od 1946. godine ponovo živjele u Baranji, u Belom Manastiru, gdje je Jeca završila osnovnu školu. Godine 1962. završila je Višu pedagošku školu u Novom Sadu – Grupa za likovno vaspitanje i istoriju. Kao nastavnik likovnog odgoja i historije radila je u Općini Glina (1962-1964) i Općini Dvoru na Uni (1964-1967; u mjestu Rujevac), a potom se vratila u Beli Manastir.

Umjetnine Jece Senić
Unikatni nakit od keramike
Umjetnine Jece Senić
Mrtva priroda

Pamtit ćemo je kao osobu koja je, iako ozbiljno bolesna, o svojim slikama, oslikanim tanjirima, keramici i unikatnom nakitu od keramike govorila s velikim zanosom i s velikim oduševljenjem prihvatila učešće na likovnoj izložbi "Baranjske bisernice", koju je organizirala Mirovna grupa Oaza. Nije mogla doći na otvaranje te izložbe, ali je ipak smogla snage da kasnije razgleda četrdesetak izloženih eksponata i da izrazi zadovoljstvo što je bila dio jednog takvog umjetničkog događaja.

Umjetnine Jece Senić
Keramički tanjiri oslikani motivima iz Kopačkog rita

 

Umjetnine Jece Senić
Na slikama ptice iz Kopačkog rita
Pročitano 1737 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok