MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 12. 07. 2011.

Petrovo, a u Bolmanu

 

Bolman, Petrovo
Mali ringišpil

Bolmanje nekad imao nešto svoje. Jednostavno, bio je to Bolman onakav kakvog se sjećaju stariji, a svima drugima to je samo uspomena iz priča ili sa starih fotografija. Kako sve prolazi, prošlo je i najbolje vrijeme Bolmana, u kome je on za svoje stanovnike bio mnogo više od blatnjavih ili prašnjavih ulica, krivih sokaka, dosadnog sela u kome se nikad ništa ne dešava. Onaj Bolman od nekad imao je "dušu" i nekadašnji žitelji voljeli su ga puno više nego mi danas.

"Kako_b' bijo da ne budeš u Bolman' kad je Đurđevo il' kad su Dove, a da ne divanimo da ne budeš o Petrov'", govorilo se. Jednostavno, gdje god da su Bolmanci bili, postojali su dani kad se moralo doći u Bolman. Petrovo! Ne samo na Petrovo, bilo je i drugih dana kad je bilo važno biti u Bolmanu. Sve to nekad, naravno.

Mnogima je danas teško zamisliti da je ovo selo imalo to nešto više u sebi, da su ga njegovi stanovnici voljeli i da su, gdje god bili u svijetu, nastojali u neke dane biti u Bolmanu. Ako to neki ne mogu razumjeti, neka pogledaju nekog starijeg čovjeka ili ženu, a onda neka uzmu njihove slike iz mladosti i tada će im biti jasno o čemu govorim.

Veliki ringišpil
Veliki ringišpil
Bolman, Petrovo
Mnoštvo šatri

Kako mnogi od nas ne razumiju zbog čega je nekad Bolman bio nešto drugo i bolje, tako i nekadašnji stanovnici Bolmana ne bi mogli razumjeti ovo vrijeme. Ne bi nikako razumjeli da se više nitko ne raduje i veseli, da ne svira banda i da se ne igra kolo kod Krsta iza Crkve. Zapravo, Bolmana onakvog kakav je nekad bio nema otkad se ne čuje pjesma i svirka i otkad se kod Krsta ne igra kolo, otkad se ne čuje svirka, i pjesma, i cika onih koji igraju, a divan i razgovor onih koji gledaju kolo.

 (Zapis Jovana M. Nedića iz knjige u pripremi "Bolman je bio Bolman".
Opširniji članak o Petrovu može se pročitatiu ovdje.)

Pročitano 2890 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok