MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 25. 09. 2021.

"Solidarne sa ženama iz Afganistana"

Javna akcija na Trgu Slobode u OsijekuJavna akcija na Trgu Slobode u Osijeku(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 25. IX. 2021. godine, s početkom u 12 sati, na osječkom Trgu Slobode okupile su se predstavnice Udruge žena "Izvor" iz Tenje (pod vodstvom Nikoline Zec), Mirovne grupe Oaza iz Belog Manastira (koju je predstavljala Vesna Nedić) i Centra za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek (Natalija Havelka) da bi se pridružile javnoj akciji "Solidarne sa ženama iz Afganistana" te dale podršku i izrazile solidarnost s Afganistankama kojima talibanski režim uskraćuje sva prava. Pritom su javno pročitale potresne iskaze nekoliko Afganistanki o tome što doživljavaju nakon nasilne promjene vlasti.

Iskazivanje takve podrške, u organizaciji Ženske mreže Hrvatske (ŽMH), u isto vrijeme održano je i u Korenici, Križevcima, Lipiku, Poreču, Rijeci, Virovitici, Vukovaru i Zagrebu. Ta javna akcija dio je globalne kampanje koja se provodi u 85 zemalja u organizaciji inicijative "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama" i mreže "Women's Global Solidarity Network" s glavnom porukom: Ni jedna od nas nije slobodna dok žene Afganistana nisu slobodne. Aktivistice Ženske mreže Hrvatske izašle su na glavne trgove i ulice s transparentima podrške ženama iz Afganistana te time poručile da neće odustati od zaštite i poštivanja ljudskih prava afganistanskih žena. A te žene svakodnevno riskiraju vlastite živote izravno se suprotstavljajući talibanskom režimu, tražeći poštivanje i zaštitu svojih ljudskih prava.

Aktivistice ŽMH od Vlade Republike Hrvatske, EU, UN i međunarodne zajednice traže da ne priznaju talibanski režim te da poduzmu sve kako bi se pružila podrška otporu žena u Afganistanu. Posebno pozivaju vlade da ne provode i ne opravdavaju politiku militarizma, vjerskog fundamentalizma i fašizma te da prestanu manipulirati ženskim pravima. Od istih faktora traže i da osiguraju prihvat izbjeglica i svih onih koji žele napustiti Afganistan i svakodnevni teror u kojem žive te da im osiguraju humanitarnu pomoć.

U javnoj akciji učestvovale su ove organizacije:

(Članci  o istoj temi: ŽMH; Delfin Zamir,
SOSVirovitica; Udruga žena Vukovar;)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok