MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 17. 11. 2020.

Svjetski dan prijevremeno rođene djece

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Prenosimo pismo Kluba roditelja nedonoščadi "Palčić", upućeno općinama, gradovima i javnosti.

Poštovani, Obraćam Vam se u ime Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići", s prijedlogom da nam se pridružite u obilježavanju Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, 17. studenog.

U cijelom svijetu, jedno od desetero djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj to je više od 2600 djece godišnje, odnosno sedam svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, toj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika.

Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina udruga te vrste na području RH – Klub roditelja nedonoščadi "Palčići". Osim toga, naša Udruga, u suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece, a uspostavljanjem suradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima nastojimo javnost u što većoj mjeri informirati o ovoj temi. Jedna od prilika da javnost Hrvatske sazna više o prijevremeno rođenoj djeci i teškoćama s kojima se susreću oni i njihovi roditelji je obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece.

Naime, 17. studenog širom svijeta organiziraju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizira ovu temu.

Molimo Vas stoga da razmotrite mogućnost da bar jednu od građevina u Vašem gradu osvijetlite ljubičastom bojom 17. studenog. Iz iskustva od prethodnih godina, kada su na ovaj način osvjetljavani objekti u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Dubrovniku, Rijeci, Puli..., predlažemo da to učinite postavljanjem ljubičastih filtera na već postojeće dekorativno osvjetljenje na zgradama u Vašem gradu. Nadležnima u gradovima koji su to do sada činili najtoplije se zahvaljujemo na dosadašnjem razumijevanju i suradnji!

Kako bi javnost razumjela ovu vrstu osvjetljenja, bili bismo Vam zahvalni ukoliko biste o suštini ove aktivnosti obavijestili zainteresirane medije. To će ujedno biti i prilika da pokažete i podršku institucija Vašeg grada prijevremeno rođenoj djeci i njihovim roditeljima.

Osim ljubičaste boje, simbol prijevremeno rođene djece je i niz od 10 dječjih čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizira jedno prijevremeno rođeno dijete od 10 rođenih.

U ime Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići", srdačno Vas pozdravljam i nadam se Vašem pozitivnom odgovoru!

S poštovanjem,
Željka Vučko
GSM : 091-2712-744
Klub roditelja nedonoščadi "Palčići",
Ozaljska 45, 10 000 Zagreb

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok