MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 12. 08. 2020.

In memoriam: Tonko Maroević (1941-2020)

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Objava Gradske knjižnice Beli Manastir (ovdje):

"Sve nas je ... iznenadila vijest o smrti Tonka Maroevića, istaknutog akademika, književnika, povjesničara umjetnosti i publicista. Bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih povjesničara umjetnosti. Tijekom svog stvaralaštva, Tonko je ostavio bogati opus, brojne knjige i studije. Njegovim odlaskom hrvatska kultura gubi jedno od najznačajnijih pera koje je više od pola stoljeća ispisivalo brojne zapažene i nadahnute tekstove o našoj književnosti i umjetnosti.

Akademik Maroević rođen je u Splitu 22. listopada 1941. godine. Studij komparativne književnosti i povijesti umjetnosti završio je 1963. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1976. doktorirao temom 'Likovna umjetnost u hrvatskoj književnosti od moderne do danas' (objavljeno kao knjiga 2007. pod naslovom "Napisane slike"), a od 1965. do 1970. bio je asistent na Odsjeku za povijest umjetnosti.

Od 1970. do umirovljenja 2011. radio je u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Bio je redoviti član HAZU od 2002.

U Gradskoj knjižnici Beli Manastir postavljena je In memoriam izložba s knjigama Tonka Maroevića, pa pozivamo korisnike da nas posjete i te da knjige prolistaju i posude."

Pročitano 114 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok