MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 27. 10. 2012.

O "Oazinoj" edukaciji na Radiju Banska kosa

U emisiji "Školska klupa", koja je emitirana u subotu prijepodne, 27. X. 2012. godine, na belomanastirskom Radiju Banska kosa, bilo je riječi o edukaciji protiv ovisnosti, održanoj dva dana ranije u zajedničkom prostoru Društvenog centra i u organizaciji Mirovne grupe Oaza. Emisiju je snimila i vodila Stana Nemet. Prenosimo šire izvode iz te emisije:

Psiholog Želimir Rajter i 'Oazini' mladi korisniciPsiholog Želimir Rajter i 'Oazini' mladi korisnici

Problemi s alkoholom
Mlade osobe imaju neodoljivu želju da što prije postanu odrasle i zrele. Te njihove želje najizraženije su u pubertetu i adolescentnom dobu. Ali, veliko ali, djeca i mladi, nažalost, premalo znaju o alkoholu i alkoholizmu. Nastavni programi u školama pružaju malo mogućnosti da se razgovara o tome i nauče činjenice o posljedicama pijenja alkoholnih pića, a alkohol je najstarija droga. Iako je u većini zemalja prodaja i konzumacija alkohola zabranjena za osobe ispod određene dobi, ipak raste broj školske djece koja imaju problem s alkoholom.

 

Prevencija konzumiranja alkohola
Danas se od mlade osobe očekuje maksimum psihičkih, intelektualnih, emocionalnih i socijalnih snaga i sposobnosti. To traži golem napor i odricanja. Strahovi mladih, krize, pritisak okoline vode ka sklonosti prema konzumiranju alkoholu. U alkoholu i lažnom osjećaju koji on stvara mladi traže smirenje, izlaz, rešenje, ohrabrenje. Za prevenciju konzumiranja alkohola među mladima treba ponuditi racionalniju i bolju organizaciju slobodnog vremena i zabave, korisnije sadržaje i druženja, u kojima mladi trebaju i mogu pronaći sebe i osjećaj zadovoljstva. Treba im, ukratko, osigurati zadovoljavanje njihovih interesa i razvojnih potreba.

"Oazina" edukacija kap u moru potreba mladih
Upravo takvu edukacija protiv ovisnosti pružila im je u četvrtak, 25. oktobra, Mirovna grupa Oaza, iako je to samo jedna mala kap u moru potreba mladih od 15 do 30 godina. Edukaciju je vodio Želimir Rajter, belomanastirski psiholog, profesor psihologije u belomanastirskoj Gimnaziji i Drugoj srednjoj školi. Pred petnaestak mladih, Rajter se pokazao kao pristupačan i predivan čovjek, koji zna raditi s mladima i prilagoditi se svakoj osobi. Na taj se način pokazao kao "čovjek svoga zanata" i bar malo doprinio borbi protiv ovisnosti.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok