MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 15. 03. 2011.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica u veljači 2011.

Pomoć starim osobama
Gerontodomaćica Gordana pere suđe

"Oazine" gerontodomaćice Marta Lindeman i Gordana Jovanović i u drugom mjesecu ove, 2011. godine nastavile se obilaziti stare osobe u Belom Manastiru, Branjinom Vrhu i Šećerani (20 žena i 5 muškaraca). Ukupan broj posjeta u tom mjesecu iznosio je 152.

Gerontodomaćice su ukupno odradile: 57 puta spremanje kuća i stanova, 14 puta uređivanje i pospremanje dvorišta, 36 puta nabavki najrazličitijih namirnica, 12 puta spremanje jednostavnijih jela (palačinke i sarma, na što su se neki već navikli). 19 puta pranje posuđe, 6 puta pranje krupnijih komadi rublja, jedanput pomoć u održavanju lične higijene i jedanput popravak odjeće. Kućne račune gerontodomaćice su plaćale 4 puta, 3 puta su išle u ambulantu po recepte za lijekova i podigle ih u apotekama.

Raznu kućnu dokumentaciju, koju stare osobe češće zagube, valjalo je srediti 7 puta, a briga za dopunsko zdravstveno osiguranje ili neku drugu zdravstvenu dokumentaciju bila je aktualna u 8 slučajeva. Kako se stare osobe uglavnom griju klasično, na kruta goriva, drva su unesena i cijepana 22 puta.

Pored nabrojanih osnovnih poslova, gerontodomaćice su obavljale još i sljedeće poslove: loženje, prostiranje rublja, peglanje, obračun troškova, čišćenje snijega, donošenje vode u stan sa česme, skupljanje suhog rublja, čišćenje oraha, čerupanje pilića za klanje, prebiranje graha, mljevenje mesa, mljevenje čvaraka za pogačice. Ponekad je trebalo pozvati i majstore za popravke u kući, više puta onima bolesnijima izmjeriti tlak i vrlo često dati upute za korištenje lijekova.

Pročitano 829 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok