MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 19. 01. 2011.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica u prosincu 2010.

Oazine gerontodomaćice
Oazine gerontodomaćice

Pomoć starim i nemoćnim osobama jedna je od višegodišnjih aktivnosti Mirovne grupe Oaza. Ta se aktivnost od listopada 2010. do ožujka 2011. godine odvija kroz angažman dviju gerontodomaćica (Marte Lindeman i Gordane Jovanović), koje je "Oaza" zaposlila na puno radno vrijeme i na rok od šest mjeseci kroz mjeru zapošljavanja javni radovi, a preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). U mjesecu prosincu "Oazine" gerontodomaćice obilazile su ukupno 24 stare osobe u Belom Manastiru, Branjinom Vrhu i Šećerani (19 žena i 5 muškaraca). Ukupan broj posjeta u tom mjesecu iznosio je 180.

Gerontodomaćice su ukupno obavile 62 spremanja u kući i 17 uređivanja dvorišnih prostora. Oko osobne higijene pomagale su 2 puta, posuđe su prale 14 puta, a rublje 6 puta. Iz trgovina, mesnica i pekara starim su osobama raznih namirnica donijele ili dovezle 47 puta, a razna jednostavnija jela pripremile 11 puta.
Dva puta starim je osobama trebalo nešto zašiti i pokrpati jer se ne može nabavljati novo. Zaostale kućne račune trebalo je platiti 6 puta prije isteka godine, a 10 puta sređivati raznu dokumentaciju, s kojom se stare osobe ne snalaze najbolje. Zbog hladnih dana bilo je i bolesnih pa je valjalo kod doktora podići recepte i lijekove u apotekama 11 puta, a 2 puta srediti zdravstvene dokumente.

Oazine gerontodomaćice obavile su još mnoge poslove različitih vrsta, prema zahtjevima i potrebama svojih klijenata, kao što su: donošenje vode i drva (preko 20 puta), loženje, čišćenje kokoši i priprema za zamrzivač, čišćenje zapuštenih usisavača i frižidera te štednjaka na kruta goriva, čišćenje snijega i trijebljenje oraha za blagdanske kolače, mijenjanje pregorjelih žarulja, stavljanje kobasica u pušnicu i spremanje šupa, pozivanje raznih majstora (vodoinstalatera i dimnjačara), slaganje drva, mijenjanje novčanica, mjerenje tlaka, kupovanje časopisa, podizanje novca u banci, kontaktiranje T-com-a za račune itd.

Gerontodomaćice su starim osobama podijelile i poklončiće povodom zimskih blagdana (pročitajte ovdje).

Pročitano 965 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok