MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 24. 05. 2024.

Projektni dan "Škola kao muzej"

Muzej matematikeMuzej matematike(fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 24. V. 2024. godine, u poslijepodnevnim satima, u Osnovnoj školi Kneževi Vinogradi, koja ima oko 200 učenika, održan je projektni dan pod nazivom "Škola kao muzej", u sklopu koga je škola učeničkim roditeljima i svim zainteresiranima otvorila svoja vrata u obliku muzeja te predstavila muzejske postave u svojim prostorima. Projekt je osmišljen u svrhu stjecanja znanja, razvijanja novih vještina te unapređenja socijalnog, kulturalnog i osobnog razvoja učenika.

Muzejski postavi bili su postavljeni na tri lokacije: u matičnoj školi u 14 učionica te na centralnom ulazu i u hodnicima glavne školske zgrade i još u područnim školama Karanac i Grabovac. Postavi su pokrivali vrlo raznolike teme, od prirodoslovnog muzeja preko muzejā bioloških znanosti i fizike; geoznanosti; glazbe, riječi i slike; igara; ikona; matematike i računalnih znanosti pa do tema: "Predmeti u prošlosti", "Šekspir u modernom jeziku", "Ilijada i Odiseja", "Ep o Gilgamešu", "Hijeroglifi", "Život i rad kemičara: Vladimir Prelog, Lavoslav Ružička, Marija Kiri", "Karanac u prošlosti"...

Tanja NovakTanja NovakCijelo vrijeme dok je škola bila u ulozi muzeja, školskim učionicama i hodnicima vladalo je nevjerojatno šarenilo od izloženih eksponata i velika ljudska vreva, u kojoj su učenici i učitelji posjetiocima prezentirali i opisivali sve ono što je bilo izloženo. U tim aktivnostima učestvovao je i školski ravnatelj Ivica Prgomet, koji je na novinarski upit spremno predstavio školski list "Kristalići djetinjstva". List je od 1971. do 2002. godine izišao u 15 brojeva, a obnovljen je 2022. pa otad izlazi jednom godišnje. U novom broju, uz ostale sadržaje, bit će opisan i ovaj projektni dan nazvan "Škola kao muzej".

U projektu je sa svojim učenicima učestvovala i učiteljica Tanja Novak, inače članica i predsjednica Mirovne grupe Oaza. Njezini učenici dobili su zadatak da ispitaju svoje roditelje i starije ukućane kako su se nekad igrala djeca i kakve su im bile igračke te da potraže stare kućanske predmete koji se više ne koriste, da im opišu izgled i svrhu i da ih donesu u školu kako bi bili izloženi npr. u muzejskom postavu pod nazivom "Predmeti u prošlosti". Također su imali zadatak da istraže koji su zanati nekad postojali, a danas ih više nema ili su zaboravljeni.

Vesna NedicVesna NedicOŠ Kneževi Vinogradi organizirala je projektni dan i prethodne školske godine, ali tada pod naslovom "Moj plan@", a sve s ciljem promišljanja čovjekovog utjecaja na okoliš i naglašavanja važnosti očuvanja prirode.

Suljošku "Školu kao muzej" razgledalo je toga dana još nekoliko članova "Oaze", uključujući tu i projekt-koordinatoricu Vesnu Nedić, koja se spremno slikala u muzeju posvećenom Kopačkom ritu (slika broj 3).

 

 

 

Predmeti u proslostiPredmeti u proslosti

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok