MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 14. 08. 2010.

Susret nekadašnjih i današnjih Petlovčana

Susret nekadašnjih i današnjih Petlovčana
Folklorni nastup

U subotu, 14. VIII. 2010. godine, održan je Treći susret Petlovčana njemačke i hrvatske nacionalnosti. Tom prilikom pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. dr. Đuro Hranić predvodio je misno slavlje u petlovačkoj crkvi, nakon kojega je na mjesnom groblju blagoslovljeno spomen-obilježja bivšim stanovnicima Petlovca njemačke nacionalnosti.

Podizanje spomenika u čast pokojnim Petlovčanima njemačke nacionalnosti organizirala je i podržala Općina Petlovac zajedno sa Zemaljskom udrugom Podunavskih Švaba u Hrvatskoj te Udrugom Nijemaca i Austrijanaca u Osijeku.

Najzaslužniji za podizanje spomen-obilježja je Adam Pippus, predsjednik društva "LM Donauschwaben" u Tiringiji. Uz dr. Bernda Fischera, njemačkog ambasadora u Hrvatskoj, na euharistiji i blagoslovu bili su i predstavnici navedenih udruga Zorislav Schönberger i Nikola Mack, počasni konzul Njemačke u Osijeku Ivica Škojo, ostali uvaženi gosti koji su pristigli iz Njemačke, kao i načelnik Općine Petlovac Drago Dominić s ostalim predstavnicima općinskih vlasti.

Susret nekadašnjih i današnjih Petlovčana
U petlovačkoj crkvi
Susret nekadašnjih i današnjih Petlovčana
Spomen-obilježje nekadašnjim Petlovčanima

Općina Petlovac je tim povodom, pored kulturne manifestacije, organizirala i izložbeno-prodajni sajam ispred Doma kulture, na kome je učestvovala i Mirovna grupa Oaza. Sam sajam nije bio velik, ali je organizacija cjelokupne manifestacije bila zaista dobra i na nivou. "Oazu" su predstavljale aktivistica Ana Jeličić i korisnica Sabina Rončević. Evo kako je Ana Jeličić opisala svoje utiske:

Kolegica Sabina i ja provele smo gotovo cijeli dan na sajmu (od 9 do 17,30 sati). Odlazeći kući bile smo zadovoljne i pune dojmova. Iznenadio nas je lijepo uređeni park oko petlovačke osnovne škole, u kome smo popile prvu jutarnju kavu, te lijepo postavljena bina u Domu kulture, kao i cijela sala za prijem gostiju, kojih zaista nije manjkalo, a bilo ih je iz Njemačke, Mađarske i Hrvatske.

U kulturno-zabavnom programu, u kome je bilo molitve, pjesme, plesa, zdravica, razmjene poklona..., učestvovali su KUD-ovi mađarskih Nijemaca iz Babarca i Vilanja, KUD "Seljačka sloga" iz Baranjskog Petrovog Sela, KUD "Luč" iz Luča te Kulturno društvo  za njegovanje običaja Mađara iz Novog Bezdana. Završni dio programa pripao je (u Petlovcu jako omiljenom) pjevaču Žigi i njegovim Bandistima, koji su prezentirali međimurske pjesme i običaje.

Susret nekadašnjih i današnjih Petlovčana
Sabina i Ana na Oazinom štandu
Susret nekadašnjih i današnjih Petlovčana
Dio izloženih eksponata na Oazinom štandu

Sve u svemu, bio je to dojmljiv događaj, na kome su se vidjele razne nošnje i običaji i gdje se više razgovaralo na njemačkom i mađarskom jeziku, nego na domaćem. No, za mene je to bio samo još jedan novi izazov i potvrda one poznate izreke: "koliko jezika znaš, toliko i vrijediš".

(Slike iz crkve i s groblja preuzeli smo s ove stranice.)

Pročitano 1175 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok