MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 08. 07. 2010.

Turizam u Orahovici

Orahovačko jezero
Orahovačko jezero kod Duzluka

S internetskih stranica Grada Orahovice preuzimamo dio teksta o turizmu u Orahovici i okolici. Ne treba ni spominjati da je ona grupa "Oazinih" aktivistica koja je posjetila Manastir Orahovicu posjetila i Orahovačko jezero te se uzverala i do razvalina Ružice-grada.

Turizam se u Orahovici počeo razvijati već 1914. godine kad je osnovano Društvo za proljepšavanje mjesta i okolice. Stoga turizam u Orahovici ima dugu i bogatu tradiciju. Čista i očuvana priroda te kulturno-povijesna baština čine Orahovicu turistički veoma zanimljivom.

A najzanimljivija lokacija svakako je Ružica-grad, srednjovjekovna ruševina jugozapadno od grada, na nadmorskoj visini od 378 m, udaljena oko 800 m od Orahovačkog jezera. Zauzima površinu od 8000 četvornih metara i najveća je takva razvalina u tom dijelu Hrvatske. To je spomenik nulte kategorije sa sakralnom, urbanom i fortifikacijskom vrijednošću.

Na oko 700 m nadmorske visine, zapadno od Ružice-grada, nalazi se Stari grad. Dužinom zidina i starošću nadmašuje Ružicu-grad, a kako njegova prošlost nije jasna, predstavlja izazov povjesničarima i omiljena je destinacija planinarima.

Orahovačko jezero
Orahovačko jezero: turistički biser Slavonije
Orahovačko jezero
Orahovačko jezero: 1500 m od centra Orahovice

Podno Ružice-grada smjestilo se umjetno jezero kod mjesta Duzluk, nazvano Orahovačko jezero, koje predstavlja jedan od turističkih bisera tog dijela Slavonije. Udaljeno je oko 1500 m od centra Orahovice, zauzima površinu od 1 ha, a okruženo je pitomom listopadnom šumom. Izgrađeno je 1961. godine gradnjom umjetnog nasipa, a opskrbljuje se pitkom planinskom vodom iz vlastitog izvora.

Ružica-grad
Pogled na Ružicu-grad s vidikovca
Ružica-grad
Srednjovjekovne zidine Ružice-grada

Na Orahovačko jezero i Ružica-grad zaputile su se četiri "Oazine" aktivistice: Dubravka, Stela, Sandra i Željana. Sve četiri su s jezera krenule strmom (dobrim dijelom "stepeničastom") stazom dugom 800 metara prema Ružica-gradu. Dubravka i Stela stigle su do Izvora života podno razvalina, a Sandra i Željana su "izgurale" do kraja (što se i vidi na našim fotografijama).

Ružica-grad
Željana i Sandra na Ružici-gradu
Ružica-grad
Pogled s razvalina prema dolini

 

Ružica-grad
Sandra i Željana istražuju razvaline
Ružica-grad
Silazak je ipak lakši od uspona

 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok