MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 13. 06. 2010.

Surduk-festival Baranja

Surduk-festival Baranja
Mnoštvo ljudi na nogometnom igralištu u Suljošu

Od petka do nedjelje, 11-13. VI. 2010. godine, u Kamencu, Karancu, Kneževim Vinogradima (Suljošu), Suzi i Zmajevcu održan je drugi po redu Surduk-festival Baranja (o prvome možete pročitati ovdje). Belomanastirski dopisnik "Glasa Slavonije" Ivica Getto tu je manifestaciju nazvao dionizijskom gozbom kojoj je "proteklog vikenda svjedočilo nekoliko tisuća ljudi. Da je netko" – kaže dalje baranjski novinar – "prije tri-četiri godine rekao kako će baranjska vinska cesta uz Suzu, Zmajevac i okolna mjesta biti pretijesna da primi tako velik broj ljudi, smijali bismo mu se, ali prethodnih večeri zasigurno se tražilo mjesto više za sve one koji su pohitali u baranjske surduke i ostale destinacije kako bi uživali u blagodatima koje pružaju".

"Užitku su" – piše dalje "Glas Slavonije" – "pridonijeli glazbenici, umjetnici i vinari... Održan je i Sajam vina i ocjenjivanje vina, sve je popraćeno bogatim kulturno-umjetničkim programom, a nastupio je i Zvonko Bogdan, uz odličnu tonsku kulisu - 'Dones'te mi rujna vina' i ostale antologijske pjesme pjevalo je više od tisuću ljudi, oduševljenih cjelokupnom režijom događanja prvog dana festivala.

 

Surduk-festival Baranja
U Suljošu: brojni štandovi...
Surduk-festival Baranja
...na zelenoj travi

Dan poslije manifestacija je premještena u surduke, po kojima je festival dobio ime, ali živo je bilo i u Piroš-čizmi te starom mlinu u vlasništvu Danijela Astaloša. U Crvenoj je čizmi nastupila ikona hrvatske etnojdžez-glazbe Tamara Obrovac, praćena izvanrednim Transhistria Ensamble, koji su vješto spojili elemente istarske i mediteranske glazbe s džez-elementima suvremene glazbe. Nekoliko stotina metara dalje Astaloš je u svom mlinu goste učio raditi na lončarskom kolu, a štih svemu dala je džez-skupina Trilogy.

 

 

Surduk-festival Baranja
Program Sudruk-festivala

Nešto poslije, u Katoličkom surduku, počela je ludnica. Štandovi s vinom, slamnatim i drugim etnoproizvodima, domaćom papicom... uklopili su se u stoljećima star prostor. Makedonski orkestar Kočani oduševio je fascinantnim predstavljanjem romske glazbe, svadbenih veselica i suvremenih funky odnosno drum 'n' bass melodija, a legendarni hrvatski glazbenik Darko Rundek, uz pomoć Cargo orkestra, stvorio je posebnu atmosferu. Maksimum su pružili i svi ostali sudionici Surduka…"

 

Pročitano 1427 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok