MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 03. 04. 2020.

Baranjska knjiga o boćanju

Bariša Boras sa svojom knjigomBariša Boras sa svojom knjigomZa četvrtak, 19. III. 2020. godine, bilo je najavljeno javno predstavljanje fotomonografije "Kuća boćanja : Fotozapisi o boćarskom klubu 'Vid' Beli Manastir" u restoranu Lovačkog doma "Srndać". Monografiju je koncem 2019. godine, u suradnji s B. K. "Vid", izdao belomanastirski Zavod za baranjsku povjesnicu kao treću knjigu u svojoj "biblioTECI / Sport u Baranji". Zbog pandemije koronavirusa i ta promocija morala je biti odgođena na neodređeno vrijeme.

Tekstove u knjizi napisao je i sve ostale priloge (dokumente i fotografije) prikupio Bariša Boras, idejni začetnik, jedan od osnivača i predsjednik Boćarskog kluba "Vid", a povodom 15 godina postojanja i kontinuiranog klupskog takmičarskog djelovanja. Bariša je rođen 1956. godine u malom mjestu Vid, po kome je klub i dobio ime. Vid se nalazi na ostacima starorimskog grada Narone blizu Metkovića. Od 1988. godine Bariša živi u Belom Manastiru kao baranjski zet, a u Baranju je – uz osobeni temperament, govor i veliku energiju – donio i ljubav prema boćanju, koju je upornim radom proširio i na Baranjce svih nacionalnosti.

Knjiga formata 17 x 24,5 cm odštampana je na 149 stranica najfinijeg papira i u punom koloru u neobičnom i dojmljivom prijelomu grafičara, pjesnika, pisca, rječničara i publicista Stipe Benaka Šemenjate. Uz tekstove o Vidu, Belom Manastiru i boćanju, u knjizi je opisano kako je klub osnovan, kako se razvijao te kako je uređivano Boćalište "Langova bara" i kako će boćalište izgledati nakon uređenja belomanastirskog sportskog kompleksa. Nabrojani su i svi dosadašnji članovi, njih pedesetak, sve ekipe s kojima se "Vid" takmičio, sve akcije u kojima je učestvovao, svi turniri, pokali, medalje i priznanja koja je osvojio...

Ipak, najveći dio knjige (str. 69-139) zauzima "Kronološki slikokaz o 15 godina opstojnosti i aktivnosti B. K. 'Vid' Beli Manastir", u kome je kroz desetine i desetine fotografija prikazano što je "Vid" radio u proteklih 15 godina.

(Ovaj članak objavljen je u 1059. broju zagrebačkih "Novosti" od 3. IV. 2020. godine, na 8. stranici umetka "Kronika". Dva dana prije objavljen je i na portalu Novosti: OVDJE)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok