MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 22. 11. 2019.

Sjednica Stožera civilne zaštite Grada Belog Manastira

Stožer civilne zaštite Grada Belog ManastiraStožer civilne zaštite Grada Belog ManastiraU petak, 22. XI. 2019. godine, s početkom u 14 sati, u Maloj vijećnici Grada Belog Manastira, održana je 16. sjednica Stožera civilne zaštite Grada Belog Manastira.

Dnevni red sjednice bio je sljedeći:

  • Rasprava o Planu zimske službe na nerazvrstanim prometnicama Grada Belog Manastira za 2019/2020. godinu
  • Dogovor o mjerama civilne zaštite u nepovoljnim vremenskim uvjetima
  • Pitanja i prijedlozi

Sjednici su prisustvovali predstavnici raznih institucija, organizacija i udruga: Grada Belog Manastira (Stipo Brdarić, Davor Gotal, Zdenko Topalović), Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Osijek (Josip Diklić), Policijske postaje Beli Manastir (Romeo Molnar), Vatrogasne zajednice Baranje – JPVP Grada Belog Manastira (Goran Bartolić), Područnog ureda Civilne zaštite Osijek (Silvana Pirić), Gradskog društva Crvenog križa Beli Manastir (Ines Rudić, Jelena Momčilović), "Baranjske čistoće" (Damir Paulić, Damir Vargek), Mirovne grupe Oaza (Vesna Nedić) i udruge "Prijatelji Svetog Martina" (Edo Jurić, Igor Jakobfi).

Ad 1: Gradonačelnik Tomislav Rob, koji je i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Belog Manastira, izvijestio je prisutne da je usvojen Plan zimske službe na nerazvrstanim prometnicama Grada Belog Manastira za 2019/2020. godinu. Prema tom planu gradske prometnice (ulice, pješačka zona Trga slobode, pješačko-biciklističke staze, autobusna stajališta i parkirališta), s obzirom na njihov značaj, podijeljeni su odnosno razvrstani u četiri prioriteta i tim redom se na njima obavljaju intervencije. Posebno će se pojačati čišćenje oko Doma zdravlja. Gradonačelnik je istaknuo i da se apelira na građane da čiste ispred svojih kuća i stanova, ali i na zaposlenike raznih institucija i organizacija da čiste ispred svojih zgrada.

Direktor "Baranjske čistoće" Damir Paulić upoznao je prisutne s pravilom da bi strojevi za čišćenje snijega trebali izaći na ulice tek kad napada 15 cm snijega. No, oni izlaze i prije toga.

Gradonačelnik Rob je rekao da će sve informacije vezane za zimske uvjete biti dostupne na web-stranici Grada Belog Manastira, kao i telefoni na koje građani mogu zvati u slučaju neke krizne situacije.

Ad 2: Gradonačelnik Rob je istaknuo, a zbog toga su na sjednicu i pozvani predstavnici dviju udruga, da je potrebno načiniti popis osoba koje su beskućnici i popis osoba koje žive u neadekvatnim uvjetima kako bi im Grad Beli Manastir pomogao oko smještaja i eventualnog manjeg popravka kuća ili stanova u kojima žive. U sklopu projekta "Zaželi", kojega provodi Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir, trebalo bi napraviti i popis osoba koje se obilaze a slabo su pokretne da im se pomogne u čišćenju snijega te cijepanju i donošenju drva. Grad Beli Manastir čeka odobrenje novih javnih radova, preko kojih bi se dodatno zaposlilo četrdesetak nezaposlenih osoba, koji će se angažirati na tim poslovima.

Nadalje gradonačelnik je nabrojao što je sve učinjeno na području civilne zaštite:

  • rijeka Karašica je osigurana nasipima,
  • atomsko sklonište u zgradi P+8 (tzv. "Ljepotica") sanirano je, a u njega je donesen stari namještaj iz Vile Baranja,
  • očišćena su i pripremljena skladišta u vojarni / kasarni i u Crvenom križu za eventualnu dostavu hrane i opreme,
  • provest će se vježba punjenja vreća pijeskom pomoću stroja.

Predstavnica Područnog ureda Civilne zaštite Osijek Silvana Pirić pohvalila je doneseni Plan i istaknula da se apelira i na građane da vode brigu ne samo o svojoj zaštiti, nego i o svojim bližnjima i okolini.

Pročitano 530 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok