MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 05. 10. 2019.

Naučni skup "Slojevi kulture Baranje"

Dr. Aleksandar Horvat (desno)Dr. Aleksandar Horvat (desno)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 5. X. 2019. godine, u novosadskom Muzeju Vojvodine, održan je naučni skup pod naslovom "Baranja kroz vekove. Slojevi kulture Baranje". Skup su organizirali Vukova zadužbina iz Beograda i Muzej Vojvodine iz Novog Sada. Predsjednik Organizacionog odbora skupa bio je dr. Drago Njegovan, direktor Muzeja, a jedan od dva sekretara tog odbora bio je mladi doktor nauka Aleksandar Horvat, porijeklom Belomanastirac, kustos i historičar u Odeljenju savremene istorije tog Muzeja.

Siniša Đuričić (Darda)Siniša Đuričić (Darda)Milan Dvornić (Beli Manastir)Milan Dvornić (Beli Manastir)Nada Stanić (Temerin)Nada Stanić (Temerin)Sonja Nedić (Beli Manastir / Osijek / Zagreb)Sonja Nedić (Beli Manastir / Osijek / Zagreb)Za skup je bio prijavljen čak 51 rad od isto toliko autora iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Slovačke. Autori koji su bili na skupu – a većina ih je bila – desetominutne sažetke svojih radova izlagali su u dvije sekcije. U prvoj sekciji su prevladavali radovi s historijskim temama, a u drugoj je bilo govora o demografiji, etnologiji, arhitekturi, umjetnosti, informiranju... Moderatori Sekcije I bili su prof. dr. Vladan Gavrilović i doc. dr. Boris Stojkovski, obojica s Novosadskog univerziteta, a Sekcije II prof. dr. Ferenc Nemet (Univerzitet u Novom Sadu) i Pera Lastić (Srpski institut, Budimpešta).

Program skupa te spisak učesnika i naslovi njihovih radova mogu se vidjeti OVDJE. U ovom članku nabrojit će se samo autori iz Hrvatske. Na skupu je bio dr. Jakša Raguž iz zagrebačkog Hrvatskog instituta za povijest s radom "Rat u Baranji: 1991-1992", koji se bavi "napadnom operacijom HV-a 'Baranja' 3. travnja 1992. godine". Iz hrvatskog dijela Baranje na skupu su učestvovala i tri Baranjca. Mladi historičar Siniša Đuričić iz Darde pripremio je rad pod naslovom "Prostorni razmještaj podunavskih Švaba u Baranji od kraja 17. do 20. stoljeća", naivni slikar i etnograf Milan Dvornić iz Belog Manastira izlagao je temu "Narodni običaji Srba u Baranji", što je sažetak njegove knjige izdane ove godine, a mlada magistra kulturologije Sonja Nedić iz Belog Manastira – na radu u Zagrebu – predstavila je rad "Baranjska periodika i enigmatika u njoj (s osvrtom na Baranjce koji su se bavili enigmatikom)".

Na skupu je bilo još nekoliko autora vezanih za južnu (hrvatsku) Baranju: već spomenuti dr. Aleksandar Horvat s temom "Stanovništvo Baranje: Etnička i verska struktura", potom Nada Stanić iz novosadske Galerije Rajko Mamuzić s temom "Pravoslavne crkve u južnoj Baranji", koja živi u Temerinu, ali je porijeklom iz Belog Manastira, iz poznate porodice Miletić, te dr. Željko Predojević s Univerziteta Komenski u Bratislavi, koji je prijavio temu "Predaje o marijanskim svetištima iz južne Baranje", ali nije bio na skupu.

Skup je bio veoma naporan jer je trajao preko šest sati, a na završnom plenarnom zasjedanju zaključeno je da je bio i veoma uspješan. Prikazane radove autori trebaju dovršiti do 30. III. 2020. godine, a nakon recenziranja bit će uvršteni u zbornik, koji će biti objavljen tokom te godine. Svaki objavljeni rad imat će sažetak na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku. Predsjednik Organizacionog odbora dr. Drago Njegovan posebno je naglasio da radovi napisani hrvatskim jezikom neće biti srbizirani.

Gost iz Zagreba dr. Jakša Raguž, porijeklom Dubrovčanin, veoma je zadovoljan učešćem na naučnom skupu, boravkom u Novom Sadu i prilikom da vidi stalne postavke tog novosadskog muzeja: "Muzej Vojvodine posjeduje oko četiri milijuna eksponata. Izložen je samo dio, od kojih su neki baš interesantni i zabavni, na primjer kip božice plodnosti, koja je sprijeda podebelo žensko, a straga ima muški poprilično velik 'organ', pa lubanja prapovijesnog pacijenta na kom su tadašnji kirurzi zbrljali i tako dalje."

Učešćem na skupu zadovoljan je i mladi historičar Siniša Đuričić, koji je 2012. godine diplomirao upravo u Novom Sadu, ali ne može biti zadovoljan što već sedam godina ne može naći posao u struci...

(Ovo je integralna verzija članka objavljenog na Portalu Novosti 10. X. 2019.
i u 1034. broju tjednika "Novosti" 11. X. 2019, str. 6 dodatka "Kronika")

Pročitano 237 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok