MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 11. 09. 2019.

Studijsko putovanje u Sloveniju (III)

 Ana Jeličić u ormoškom Centru za recikliranje Ana Jeličić u ormoškom Centru za recikliranje(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Na studijskom putovanju u Sloveniju (9-11. IX. 2019. godine) "Oazu" je, uz projekt-koordinatoricu Vesnu Nedić, predstavljala i "Oazina" aktivistica Ana Jeličić. Evo kako ona opisuje posljednju aktivnost tog studijskog putovanja: obilazak Centra za recikliranje u Ormožu.

Posljednja destinacija trodnevnog studijskog putovanja u Sloveniju (opširnije vidjeti OVDJE, op. ur.), u organizaciji Županijske razvojne agencije (ŽRA) Osječko baranjske županije, bio je slikoviti gradić Ormož, koji je ujedno i sjedište istoimene općine.

Kao i većina gradova u Sloveniji, tako i Ormož ima svoj dvorac, takozvani Ormoški Grad iz 13. stoljeća, koji je – pored turističke atrakcije – i sjedište Centra ponovne uporabe (u prijevodu: Centra za recikliranje). Taj centar osnovan je na inicijativu dr. Marinke Vovk, s idejom uključenja posebne ciljne skupine dugotrajno nezaposlenih osoba u zajednicu sa svrhom da se aktiviraju i uz podršku pronađu zaposlenje. Bio je to sigurno mukotrpno nastojanje, ali danas nakon dvije godine vide se  rezultati i zadovoljna lica osoba koje su tamo zaposlene.

Naime, u tom centru za recikliranje, smještenom na prvom katu spomenutog dvorca, kroz koji nas je provela ljupka domaćica, starim odbačenim stvarima vraća se sjaj, ljepota, kao i upotrebna vrijednost. Reciklira se (reklo bi se: obnavlja) stari namještaj, keramika i tekstil vrijednim rukama nekada teško zapošljivih ili dugo nezaposlenih osoba. Tako reciklirane stvari potom se prodaju kao unikati po pristupačnim cijenama.

I eto, na kraju puta, vidjeli smo jedan lijep primjer dobre prakse uključenja dugotrajno nezaposlenih osoba u zajednicu, kojoj se to trostruko vratilo. Zajednica je bogatija za 15-ak zadovoljnih zaposlenih osoba kojima je vraćeno samopoštovanje, reciklažom su se riješili otpada u korist očuvanja okoliša, dok dvorac, pored turističke atrakcije, ima i korisnu namjenu. To je neobičan spoj, a ima tu i neke simbolike, kao što je primijetila voditeljica Centra. Zato se može zaključiti: stari Ormoški grad krase stare otpadne stvari, reciklirane od strane – dugotrajno nezaposlenih.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok