MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 07. 09. 2019.

Održana "Najveća fišijada" u Belom Manastiru

250 kotlića na Prvenstvu Baranje250 kotlića na Prvenstvu Baranje(Fotoalbum se može vidjeti ovdje-Fišijada i ovdje-Pripreme)

U subotu, 7. IX. 2019. godine, s početkom u 16 sati, na belomanastirskom Trgu slobode održana je "Najveća fišijada" u organizaciji Grada Belog Manastira i Turističke zajednice Baranje, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i brojnim sponzorima, nazvana tako zato što je stvarno najveća u Hrvatskoj. Ta fišijada, inače 19. po redu, bila je ne samo Prvenstvo Baranje, nego i Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiša.

Ove godine belomanastirska fišijada čak je oborila svoj prošlogodišnji rekord jer je na njoj sudjelovalo rekordnih 250 kuharskih timova, kojima se pridružilo još 20 sudionika državnog prvenstva. Na Prvenstvu Baranje bilo bi i 280 kuhara da je bilo organizacijskih mogućnosti, izjavio je Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranje i "osmislitelj" cijele manifestacije, koji kaže da je cilj dospjeti do čak 600 timova te od fišijade napraviti "turistički proizvod" koji će dovesti do toga da se prepoznaju i druge čari Baranje.

Tročlana ocjenjivačka komisija, sastavljana od "struke", na čijem je čelu bio Ivan Đukić, predsjednik Udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije, proglasila je pobjednike na Prvenstvu Hrvatske. Prvi je bio Josip Antolović iz Beravaca kod Slavonskog Broda, drugi Kristijan Kuna iz Belišća, a treći Josip Kitanović iz Velike Kopanice također kod Slavonskog Broda. Četveročlana pak komisija, na čelu s Arpadom Šipecom, vlasnikom nadaleko poznate "Kovač čarde" iz Suze, proglasila je najbolje kuhare na Prvenstvu Baranje. Prvi je postao Zoran Toprek (ekipa "Hladno pivo") iz Kneževih Vinograda, drugo mjesto osvojio je Franjo Ivić iz Darde, a treće Sava Rauški iz Belog Manastira.

Organizatori i sudionici ovogodišnje fišijade, njih oko 3000, nisu imali sreće s vremenom. I prije nego što se počelo s kuhanjem, nad Belim Manastirom su se skupili crni oblaci, a onda je počela kiša koja je pljuštala skoro cijelo vrijeme. Neki kuhari su predvidjeli takvu mogućnost pa su ponijeli suncobrane ili kišobrane od kuće, a neki su vrlo brzo skroz prokisnuli pa su požurili da od organizatora "zaduže" tanke plastične kabanice kako se ne bi potpuno smrznuli. Dosadna kiša, međutim, kuharima nije pokvarila raspoloženje, niti ih je mogla odvratiti od kuhanja, a u tome im je sigurno pomogla i dobra kapljica koju su mnogi ponijeli.

Za vrijeme kuhanja ostaci kuharskih ekipa, a brojale su po desetak članova, nisu morali kisnuti, nego su čekali pod šatorima da se fiš skuha pa da onda svi skupa, u veseloj atmosferi, omaste brkove. A kad je već pao mrak i kad je fiš pojeden, sudionike i gledaoce zabavljali su Tamburaški sastav Melem iz Osijeka i pjevačica Indira Forza, kako se danas zove bivša pjevačica "Colonije" Indira Vladić / Levak. No, ni to još nije bilo sve. Belomanastirsko nebo ukrasio je te večeri i pravi – vatromet, iako je Nova godina tek za četiri mjeseca.

Belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob naglašava da je fišijada velika promocija lokalnih proizvoda, poduzetnika i OPG-ova, a župan osječko-baranjski Ivan Anušić ističe da je veliki odziv kuharskih ekipa dokaz kako je Beli Manastir postao hrvatska prijestolnica fiša, a "Najveća fišijada" belomanastirski brend.

Pročitano 780 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok