MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 19. 06. 2019.

Panel-rasprava o sustavu besplatne pravne pomoći

Natalija Havelka, Zvonimir Jelinić, Željka Kuljak, Željka Radoš RadičevićNatalija Havelka, Zvonimir Jelinić, Željka Kuljak, Željka Radoš RadičevićU srijedu, 19. VI. 2019. godine, u Osijeku, u Klubu Knjižare Nova, s početkom u 11 sati, održana je panel-rasprava na temu "Sustav besplatne pravne pomoći – problemi i izazovi". Panel-raspravu su organizirali Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek i Centar za mirovne studije iz Zagreba.

Panel-rasprava u Klubu Knjižare NovaPanel-rasprava u Klubu Knjižare NovaNatalija Havelka, Nikolina Zec, Marijana Skoko, Mladen StojanovićNatalija Havelka, Nikolina Zec, Marijana Skoko, Mladen StojanovićSudionici rasprave bili su:

  1. Doc. dr. sc. Zvonimir Jelinić – voditelj Pravne klinike Pravnog fakulteta u Osijeku "Osijek PRO BONO"
  2. Željka Radoš Radičević – odvjetnica iz Osijeka
  3. Jasminka Bertović – Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatska
  4. Željka Kuljak – Ured državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji
  5. Mladen Stojanović – Ured pučke pravobraniteljice
  6. Nikolina Zec – Ženska udruga "Izvor", Tenja
  7. Marijana Skoko – Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Vukovar

Moderatorica: Natalija Havelka, Centar za mir – Osijek

Učešće Mirovne grupe Oaza
Kako u belomanastirskom Društvenom centru, u suradnji s Mirovnom grupom Oaza, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek pruža besplatnu pravnu pomoć, na ovoj panel-raspravi bila je i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, koja je doprinijela raspravi nekim svojim prijedlozima upućenima Ministarstvu pravosuđa.

Financiranje
Ovaj skup organiziran je u okviru mreže Commonfare.net, koja je društveni i politički prostor osmišljen za informiranje, poticanje i povezivanje ljudi diljem Europe u zamišljanju i stvaranju pravednijeg društva utemeljenog na solidarnosti građana, javnom dobru i društvenoj pravdi. Skup je financiran iz programa "Obzor 2020", okvirnog programa EU za istraživanja i inovacije, u sklopu projekta PIE NEWS.

Rasprava
Sudionici panela raspravljali su na temu ocjene sustava besplatne pravne pomoći deset godina od početka primjene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Postojanje djelotvornog i efikasnog sustava besplatne pravne pomoći u svakoj državi jamac je ostvarivanja ljudskih prava. Taj sustav treba pružiti sigurnost da će prava svih građana biti jednako zaštićena.

Međutim, u Republici Hrvatskoj građani su i dalje nedovoljno informirani o tom pravu. Nije im poznato da se mogu izravno obratiti ovlaštenim pružateljima primarne pravne pomoći, niti su upoznati s uvjetima za realizaciju prava na odvjetničko zastupanje i oslobođenje troškova sudskog postupka i sudskih pristojbi.

Osim toga nevladinim organizacijama koje su pružatelji primarne pravne pomoći najveći problem je financiranje sustava primarne pravne pomoći jer sadašnji model godišnjeg projektnog financiranja nije učinkovit. Namjera ovog panela bila je potaknuti uključivanje šire javnosti u predmetnu problematiku sa svrhom daljnjeg jačanja kvalitete sustava besplatne pravne pomoći.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok