MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 19. 03. 2018.

Dan lastavica

Ptica lastavicaPtica lastavicaSvake se godine 19. ožujka obilježava Dan lastavica. To je dan kad se slavi njihov povratak s juga, koji nagovješćuje početak proljeća. Lastavice su male ptice pjevice s crnim leđima plavkastog odsjaja, riđim grlom i čelom, bijelim trbuhom i dugim rašljastim repom. Dok lete, lastavice mogu izgledati posve crne, a najlakše ih je prepoznati po repu i vještom letu.

U proljeće se sele iz Afrike na sjever kako bi se gnijezdile i podizale svoje mlade. U Hrvatskoj se mogu vidjeti od ožujka do rujna. Mlade lastavice su nešto manje i imaju kraći rep od odraslih.

Gnijezda

Ptice omiljene u naroduPtice omiljene u naroduLastavičja gnijezda su obično skrivena pod krovom, na gredama u zgradi ili pod mostom. Zdjelasta su i sačinjena od blata i sline s umiješanim vlatima trave. Možemo ih vidjeti zalijepljena na zidu ili za gredu te su uvijek s gornje strane otvorena.

Lastavice (Hirundinidae) porodica su ptica koja pripada redu vrapčarki (Passeriformes). Dio su podreda pjevica (Passeres). Lastavice su selice. Njihova je posebnost u prilagođenosti za lov u letu odnosno hvatanje kukaca u zraku.

Tijelo im je vitko, a krila uska. Kljun je kratak, a grkljan mogu široko otvoriti. Oblik repa im je vrlo specifičan i po njemu su dobili naziv razni predmeti, pa i leptir lastin rep.Zastavica NK 'Lastavica'Zastavica NK 'Lastavica'

Vrste

Porodica lastavica obuhvaća 75 vrsta. Jedna od njih je i lastavica pokućarka (Hirundo rustica). Riječ je o jednoj od najpoznatiji vrsta ptica selica. Postoji nekoliko podvrsta koje žive i sele u različita područja:

  • europska podvrsta H. r. rustica: pari se u Europi i zapadnoj Aziji, a preko zime migrira u Afriku.
  • sjevernoamerička podvrsta H. r. erythrogaster: pari se u Sjevernoj Americi tijekom ljeta, dok preko zime migrira u Južnu Ameriku.
  • bliskoistočna podvrsta H. r. transitiva te podvrsta koja obitava u Egiptu H. r. savignii.
  • azijske podvrste H. r. gutturalis, H. r. mandschurica, H. r. saturata, i H. r. tytleri: pare se preko ljeta u istočnoj Aziji, a zimi migriraju u južnu Aziju i sjevernu Australiju.

(Izvor: skole.hr)

Baranjske lastavice

Nekad je i u Baranji bilo mnogo lastavica. Tad su bile rijetke seoske kuće bez lastavičjeg gnijezda u trijemu, štali ili šupi.

DZnačka NK 'Lastavica'Značka NK 'Lastavica'anas ih više ne viđamo ili ih više ne prepoznajemo, a nema ni njihovih gnijezda. Te su ptice bile omiljene u narodu, nitko ih nije ubijao, niti je uništavao njihova gnijezda.

Prema popisu stanovništva iz 1948. godine, u Grabovcu i Zmajevcu tada su živjele po tri osobe koje su se prezivale Lastavica, a od 1932. godine u Brestovcu je postojao nogometni klub "Lastavica". Evo osnovnih podataka o njemu:

U baranjskom nogometu poznat je podatak da od 1932. godine djeluje ŠK Lastavica u Brestovcu, pustari nedaleko od Grabovca. Klub se natjecao u Osječkom nogometnom podsavezu do početka Drugoga svjetskog rata. Rad kluba obnovljen je 1946. godine pod imenom NK Jedinstvo Brestovac, a od 1951. godine nosi ime NK Lastavica Brestovac. Godine 1998. klub je registriran pod imenom NK Brestovac Grabovac, a nakon toga bilo je vraćeno prvobitno ime - Lastavica. Od 2013. godine se natječe pod imenom NK Grabovac. (Izvor: njuškalo.hr)

Pročitano 1562 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok