MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 29. 09. 2017.

150 kuhara na Belomanastirskoj fišijadi

Baranjski načelnici na FišijadiBaranjski načelnici na Fišijadi(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 29. IX. 2017. godine, u sklopu manifestacije "Jesen u Baranji", održana je već tradicionalna Belomanastirska fišijada, koja je sigurno bila među najvećima u Hrvatskoj. Za kuhanje se prijavilo čak 150 kuhara, a budući da su organizatori u nekoliko kotlića kuhali riblji paprikaš za goste, u središtu grada gorjelo je gotovo 160 vatri.

Na poznatu baranjsku deliciju iz kotlića mirisalo je pola grada. Prema broju kotlića, budući da je svaki kuhar na fišijadu doveo i svoje goste, procjenjuje se da se na Trgu slobode i u Ulici kralja Tomislava okupilo više od 2000 ljudi. Simboličnim paljenjem vatre Fišijadu su otvorili župan osječko-baranjski Ivan Anušić i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Organizatori Turistička zajednica Baranje i Grad Beli Manastir zadovoljni su rekordnim brojem sudionika na ovogodišnjoj Fišijadi, a priželjkuju u sljedećim godinama još veći broj natjecatelja. Cilj im je dostići čak 500 kotlića. Organizacijom su bili zadovoljni i kuhari, koji su za simboličnu kotizaciju u iznosu od 100 kuna dobili tri kilograma očišćenog šarana, drva i stol za osam osoba.

U ovogodišnju Fišijadu aktivno se uključio i LAG Baranja s tri ekipe, koje su kuhale fiš za članove LAG-a i prijatelje. Glavni kuhari bili su Ivan Doboš, Anđelko Balaban i Veljko Frank. Četrdesetak ljudi uživalo je u izvrsnim fiševima LAG-ovih kuhara, a kotlići su brzo ostali prazni...

I dok su vrijedni kuhari pripremali fiš i gušili se u dimu iz mnogobrojnih kotlića, njihovi su se pomoćnici i gosti zabavljali postavljanjem i ukrašavanjem stolova, koji su ove godine bili posebno lijepo postavljeni i ukrašeni jesenjim cvijećem i plodovima, vezenim stoljnjacima i šarenim salvetama, a na stolovima su mirisali domaći rezanci, kiflice, kolači i ostale delicije.

U sklopu Fišijade organiziran je i minisajam, na kojem su lokalni proizvođači hrane i drugih autohtonih proizvoda nudili svoje proizvode (vino, sireve, začinsku papriku, med, sokove, jabuke, domaće sapune, kozmetiku i drugo). Među izlagačima bilo je prisutno i nekoliko članova LAG-a, a na štandu LAG-a Baranja LAG-ovi volonteri također su prezentirali proizvode lokalnih proizvođača.

Paralelno s Fišijadom, u kinodvorani je organizirana Međunarodna smotra folklora, na kojoj su, uz belomanastirske KUD-ove, nastupili gosti iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva. Na Trgu slobode se za zabavu pobrinuo "Slavonia band", a nakon proglašenja najboljih kuhara, nebo iznad Belog Manastira osvijetlio je veliki vatromet.

Pročitano 863 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok