MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 17. 07. 2017.

Nova gradska knjižnica i uređenje Šećeranskog jezera

Publika na predstavljanju idejnih projekataPublika na predstavljanju idejnih projekata(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U organizaciji Grada Belog Manastira, u ponedjeljak, 17. VII. 2017. godine, održano je javno savjetovanje, kome su mogli prisustvovati svi zainteresirani građani, investitori, poduzetnici te ostali. Savjetovanje je održano u Etnološkom centru baranjske baštine s početkom u 14 sati, a predstavljeni su idejni projekti "Nova gradska knjižnica (obnova starog mlina)" i "Uređenje Šećeranskog jezera".

Savjetovanje je otvorila voditeljica Pododjela za nominiranje i upravljanje projektima Laura Blagus Tenjeri, a zatim je pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove Kornelija Pacanović Zvečevac ukratko objasnila o čemu se radi. Nakon uvodnih izlaganja projekte su predstavili sami autori, ovlašteni arhitekti Bruno Andrašić za projekt "Nova gradska knjižnica (obnova starog mlina)" te Sabina Sabljić za projekt "Uređenje Šećeranskog jezera".

"Nova gradska knjižica (obnova starog mlina)" predstavljena je kao građevinski objekt na Trgu slobode uz Mljekaru (postojeći kiosci bi se maknuli!), s prizemljem (plus natkriveni prostor od oko 250 kvadratnih metara za različita događanja) i tri kata. Materijal za gradnju bilo bi sličan kao i na starom beljskom mlinu na uglu Trga slobode i Betonske ulice, uz poštivanje novijih građevinskih energetskih standarda (izolacija fasade, izostolarija i sl.), a preseljenjem Gradske knjižnice u novi prostor, u stari bi se uselila (proširila) Umjetnička škola.

Ukupan iznos investicije za knjižnicu je 9 milijuna kuna, u što su uključeni izgradnja i opremanje u smislu informatičke opreme, tehnike, nadzora i slično, ali bez namještaja.

"Uređenje Šećeranskog jezera" obuhvaća 14-15 hektara zemljišta. Prijedlozi i planovi za uređenje tog prostora odlično su zamišljeni. Prilagođeni su cikloturizmu te mnogobrojnim drugim aktivnostima (škola u prirodi, ekskurzije, različite manifestacije, zabavne i sportske priredbe itd.). Prostor bi nudio različite sadržaje i mogućnosti, kao što su veliko parkiralište, amfiteatar, pješački dio, aromatički vrt i šetnica, meditacijska čeka, drvored fotopanela, robinzonski park i još mnogo toga. Mogućnosti su velike, ostaje da se vidi što će biti od svega zamišljenoga. Ono što će mnoge, možda, iznenaditi jest to da jezero nije planirano za kupanje.

Ukupna vrijednost investicije "Uređenje Šećeranskog jezera" još nije poznata, ali se zna da se iz europskih fondova povuklo 4,5 milijuna kuna za početak, čime bi se obuhvatili početni (pripremni) radovi.

Navedeni projekti odobreni su unutar Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda kroz ulaganja predviđena akcijskim planom sa svrhom održive fizičke, socijalne i gospodarska regeneracija Grada Belog Manastira i Općine Darda s ciljem smanjenja socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva.

(Slični članci: Radio-Baranja, BaranjaMedija, Glas Slavonije i Glas Slavonije)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok