MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 27. 05. 2017.

Hrvatska se zavolontirala!

'Hrvatska volontira 2017.''Hrvatska volontira 2017.'Izvještaj Hrvatske mreže volonterskih centara: U razdoblju od 22. do 27. svibnja održane su mnogobrojne volonterske aktivnosti u sklopu sedme po redu manifestacije Hrvatska volontira.

Manifestacija "Hrvatska volontira 2017." okupila je 191 organizatora volontiranja, koji su u preko 60 gradova uključili više od 4000 građana – volontera i proveli više od 300 društvenokorisnih, volonterskih aktivnosti u zajednici.

Temu ovogodišnje manifestacije vezali smo uz aktualne događaje, kako bismo ukazali da volontiranjem svakodnevno možemo birati zajednicu u kakvoj želimo živjeti. Demokraciju treba živjeti svaki dan, ne samo u vrijeme izbora, a jednu od osnovnih vrijednosti demokracije predstavljaju građani koji se aktivno uključuju u sva područja društvenog djelovanja. Volonteri nisu samo pomagači, oni su i pokretači i nositelji pozitivnih promjena. Fenomen volontiranja čini nas osjetljivijima za drugo i drugačije i snažnijima u opredjeljenju za kreiranje promjena u društvu, humanizam i održivi razvoj društva.

Hrvatska mreža volonterskih centara

Članice Izvršnog tima Hrvatskemreževolonterskihcentara, organizatora manifestacije, osvrnule su se na provedbu manifestacije.

Izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb Jela Prgić Znika podsjetila je na važnost uključivanja različitih dionika u volontiranje:

"Šarolikost akcija i uključivanje sve više dionika u volontiranje: od osnovnih i srednjih škola, javnih ustanova poput knjižnica i muzeja do sve brojnijih tvrtki koje omogućavaju zaposlenicima volontiranje, pokazuju nam da se društvo mijenja, da sve više pojedinaca i organizacija vidi i preuzima odgovornost za ono što se događa u njihovom okruženju. Vjerujemo da je to smjer koji nas sigurno vodi u ljepšu i sretniju budućnost."

Volonterski centar Split

Tanja Tešija iz Volonterskog centra Split podsjetila je na temu ovogodišnje kampanje, "Volontiraj! Biraj zajednicu u kakvoj želiš živjeti!":

"Na više od 300 volonterskih akcija ove godine se kroz šest dana dokazivalo da snagom volonterske struje možemo izabrati zajednicu u kakvoj želimo živjeti. Brojne udruge, ustanove, institucije i firme svojim uključivanjem pridonosili su sinergiji i zajedničkom djelovanju te pokazale da možemo biti jači. Sedam godina zaredom 'Hrvatska volontira' gradi zajedništvo i međusektorsku suradnju, a za naredne godine ostaje nam da nastavimo u ovom smjeru i potičemo vrijednost i moć volonterstva da izgradi humaniju zajednicu na zadovoljstvo svih."

Volonterski centar Rijeka...

... podsjeća koliko volontiranje donosi svima uključenima, ne samo korisnicima volonterskih usluga:

"Volontiranje je jedan relativno jednostavan, svima dostupan način uključivanja u život zajednice. Donosi brojne koristi svima uključenima – novu energiju, znanja i vještine, osjećaj vrijednosti, pripadnosti i korisnosti. Fine niti volontiranja približavaju nas drugima, čine nas osjetljivijima prema svim pripadnicima našega društva i doprinose osjećaju povjerenja, solidarnosti i otvorenosti. Hvala svima koji su uključeni u izgradnju humanije zajednice!"

Marta Hauser, Volonterski centar Udruge SMART, Rijeka

Volonterski centar Osijek...

... također je podsjetio na važnost ovogodišnje teme i odgovornost i pravo svakog građanina da se aktivno uključi u kreiranje solidarne, povezane i humane zajednice:

"I ove godine manifestacija je povezala različite aktere društva te je pokazala kako je za izgradnju zdrave, odgovorne i humanije zajednice potrebno uključivanje svih. Organizacije civilnoga društva, institucije, lokalne vlasti, poslovne tvrtke, kao i sami građani, kroz različite su aktivnosti pokazali brigu za svoju zajednicu i solidarnost prema onim skupinama u društvu kojima je potrebna podrška. Činjenica da iz godine u godinu manifestacija uključuje veliki broj sudionika ukazuje na prepoznatljivost potencijala volontiranja koje ono ima za stvaranje zajednice po mjeri svakog građanina. Stoga je potrebno nastaviti suradnju svih nas koji smo kroz ovu manifestaciju pokazali odgovornost i predanost u postizanju toga cilja. Hvala svima!"

Mirta Kovačević, Volonterski centar Osijek

Hrvatska mreža volonterskih centara od 2011. organizira manifestacijuHrvatska volontira koja je i ove godine uključila velik broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koje kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promoviraju volontiranje.

Poveznice

Popis svih volonterskih aktivnosti nalazi se na sljedećoj poveznici: www.hrvatska.volontira.vcz.hr/events.

Ovogodišnja je manifestacija ostvarila dodatnu vrijednost povezivanjem s Danima otvorenih vrata udrugau organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske te s inicijativom Gledaj (u)druge,usmjerenima na afirmaciju rada udruga i njihove važnosti u razvoju zajednice.

Fotografije s nekih provedenih aktivnosti manifestacije možete preuzeti na sljedećoj poveznici: ovdje.

Detaljan izvještaj o aktivnostima provedenima u sklopu manifestacije "Hrvatska volontira" bit će dostupan javnosti najkasnije sredinom lipnja.

Dobro je za tebe, dobro je za druge. Zavolontiraj se!

Pročitano 754 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok