MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 19. 11. 2016.

Aranđelovdan - slava VSNM u Gradu Belom Manastiru

Konzumacija izloženih starih jelaKonzumacija izloženih starih jela(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 19. XI. 2016. godine, u Etnološkom centru baranjske baštine i u prisustvu stotinjak gostiju, Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru obilježilo je svoju slavu – Aranđelovdan. Prvo je u 18 sati otvorena izložba starih srpskih jela, potom je u 19 sati održana svečana sjednica Vijeća, a onda je slijedilo konzumiranje izloženih jela.

Na izložbi je bilo izloženo četrdesetak tradicionalnih slanih jela, koja su pripremile članice belomanastirskog Kola srpskih sestara Sv. Jelena Dečanska, bolmanske "Zlatne žene" te belomanastirskog Srpskog udruženja žena "Dukat", a doprinos izložbi dalo je i Vijeće srpske nacionalne manjine Općine Kneževi Vinogradi. Izložbu je otvorio Predrag Stojanović, predsjednik Vijeća, i najavio za proljeće sljedeće godinu knjigu s receptima izloženih (a i drugih) slanih jela te izložbu – slatkih jela.

Otvaranje izložbe bila je prilika da se Živorad Simić (rođen 1950. godine), generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru, oprosti od Belomanastiraca, kojima je često bio gost. Nakon sedam godina boravka i rada u Hrvatskoj, završava se njegov mandat jer odlazi u – penziju.

Na svečanoj sjednici Vijeća, predsjednik Stojanović podnio je opširan izvještaj, uz videoprezentaciju, o radu Vijeća između dvije slave. Potom je učenicima osnovne škole i njihovim mentorima uručio priznanja i nagrade za postignute rezultate na županijskim i državnim takmičenjima. Svečanu sjednicu vodila je Aleksandra Dvornić, zamjenica predsjednika Vijeća, a "Odluku o dodjeli priznanja i nagrada Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru" pročitala je profesorica Sofija Radojčić.

Priznanje i nagrada dodijeljena je Romani Ljepojević za osvojeno drugo mjesto na županijskom takmičenju iz historije, a priznanje njezinom mentoru profesoru Ivanu Mumleku. Priznanje i nagrada dodijeljena je i Momčilu Laketi za osvojeno prvo mjesto na 5. međunarodnom takmičenju za harmoniku "Fantast 2016" u Bečeju, drugo mjesto na 7. hrvatskom natjecanju za harmoniku u Daruvaru i za plasman na državno takmičenje Lidrano, a priznanja su dodijeljena njegovoj mentorici profesorici Zdenki Baković i nastavniku harmonike Andreju Peziću. Na koncu priznanje i nagrada uručena je i Sari Ivković za osvojeno treće mjesto na županijskom takmičenju iz hrvatskog jezika, a priznanje njezinoj mentorici Ivi Rukavina.

Pročitano 1174 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok