MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 09. 06. 2016.

Jagodnjak: Konferencija o poreznoj konkurenciji (II)

Učesnici konferencije u JagodnjakuUčesnici konferencije u Jagodnjaku"Kulinijada Jagodnjak 2016", održana 9. VI. 2016. godine, započela je u jagodnjačkom Domu kulture konferencijom pod nazivom "Porezna konkurencija i lokalna samouprava", čiji je cilj bio da se rasprave razvojne mogućnosti koje nudi ideja poreznog rasterećenja i porezne konkurencije na razini jedinica lokalne samouprave kao alternativa modelu državnog subvencioniranja.

Na konferenciji su učestvovali: Vedran Kukavica, ekonomski analitičar (HTV, Zagreb), Krunoslav Šarić, predsjednik Udruge poreznih obveznika "Lipa" (Zagreb), Milan Račić, izvršni direktor tvrtke Indium d.o.o. (Zagreb), Miroslav Prokopijević, Institut za evropske studije (Beograd) i Rado Pezdir, profesor ekonomije na sveučilištima u Celju i Kopru (Ljubljana), a moderator je bio Borislav Ristić, kolumnist "Večernjeg lista".

Na početku konferencije opštinski načelnik Anđelko Balaban pozdravio je sve prisutne, navodeći da su učesnici konferencije iz Slovenije, Zagreba, Beograda, Zagorja, s mora… te iz Baranje. Općina Jagodnjak ukinula je porez na tvrtku i na tom tragu uputila i pitanje Poreznoj upravi u sklopu Ministarstva financija na koji se način može primijeniti odgovarajući članak Zakona o porezu na dohodak, ali odgovor još nije dobila. Zato je odlučila organizirati ovu konferenciju kako bi se vidjelo na koji se način može pomoći onima koji stvaraju višak vrijednosti i od kojih na koncu svi živimo.

Kako funkcionira sustav poreza, prireza i proračuna
Krunoslav
Šarić, predsjednik zagrebačke Udruge poraznih obveznika "Lipa", kroz videoprezentaciju, upoznao je prisutne s načinom funkcioniranja hrvatskog sustava poreza i prireza te proračuna. Posebno se osvrnuo na visinu sredstava koje ostvaruje državni proračun u odnosu na proračune svih jedinica lokalne i regionalne samouprave te na rashode i prihode državnog proračuna od 2003. godine do danas. Iz prezentiranih podataka slijedi da o nekoj državnoj štednji nema – ni riječi.

O učinku poreznih olakšica govorio je prof. Miroslav Prokopijević, navodeći primjer američkog Teksasa, koji je od nerazvijene države – upravo poreznom politikom, a bez pomoći savezne države – postao jedna od najrazvijenijih države u SAD. Istakao je i pozitivan primjer vojvođanske Opštine Inđija, koja je privlačenjem investicija uspjela doći do toga da u njoj nema nezaposlenih i da na njezinom teritoriju rade osobe i iz drugih opština i gradova.

Porezna politika i stimulativne mjere
Učesnici su se složili da se poreznom politikom može doći do pozitivnih učinaka u razvoju, ali se pri tome mora sve raditi uporno i postepeno te prepoznavati uspješne učinke pojedinih mjera, ali one neuspješne i tražiti nova rješenja. Politika poreznih olakšica može potaći razvoj određenog područja, ali se pri tome mora postupati oprezno, donoseći korak po korak razne stimulativne mjere koje će privući potencijalne investitore. Uz povoljnu poreznu politiku, međutim, moraju postojati i druge povoljne okolnosti za uspješan razvoj.

Razgovaralo se, naravno, i o nerazvijenosti Slavonije i Baranje, posebno o položaju poljoprivrednika, odnosno OPG-ova, i o mjerama koje bi dovele do oporavka i razvoja agrara te o učinku subvencija iz državnog proračuna i potrebi da se ponovno osnivaju poljoprivredne zadruge koje bi pomogle u razvoju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Zaključak je bio da oslanjanje na vlastite mogućnosti, ne očekujući subvencije i pomoć od drugih, obećava sigurniju budućnost.

Pročitano 847 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok