MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 31. 01. 2016.

Nacionalni dan borbe protiv pušenja

Kako glasi rješenje anagrama sa slike?Kako glasi rješenje anagrama sa slike?Hrvatska u toku jedne godine za liječenje bolesti povezanih s pušenjem izdvaja 1,3 milijarde kuna, objavio je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u povodu Svjetskog dana nepušenja, kojem je glavna tema i poruka bila - Povećajte porez na duhan.

U svijetu svake godine od posljedica pušenja umire gotovo šest milijuna ljudi, dok su milijuni ljudi izloženi pasivnom pušenju. Danas više nema sumnje da je pasivno pušenje vrlo opasno i štetno za zdravlje. Uzrokuje zloćudne bolesti, mnoge ozbiljne respiratorne i kardiovaskularne bolesti, kako u odraslih osoba tako i u djece, te često dovodi do prijevremene smrti, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja od 1987. svake godine 31. svibnja obilježava Svjetski dan nepušenja.

U razvijenim zemljama broj pušača se smanjuje, no u Hrvatskoj, u kojoj od posljedica pušenja godišnje umire više od 9000 ljudi, to je i dalje velik javnozdravstveni problem.

Sa svakim dimom cigarete u tijelo se unosi više od 4000 raznih kemikalija, od kojih je 3000 respiracijskih iritansa i pedesetak pouzdano kancerogeno. Trovanju je najizloženiji dišni sustav, ali nema zapravo ni jednog organa ili sustava organa koji je pošteđen negativnog utjecaja duhanskog dima.

WHO i partneri pozivaju države na podizanje poreza na duhan s obzirom na to da istraživanja pokazuju kako su veći porezi posebno učinkoviti u smanjenju potrošnje duhana među skupinama s niskim prihodima, kao i u prevenciji početka pušenja kod mladih. Povećanje tih poreza za 10 posto smanjuje potrošnju duhana za oko 4 posto u zemljama s visokim dohotkom i do 8 posto u većini zemalja s niskim i srednje visokim dohotkom, pokazuju istraživanja.

(Izvor: hrt.hr)

Pročitano 1103 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok