MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 15. 09. 2015.

Okrugli stol s osječkim Centrom za mir

'Kako spriječiti zlouporabu ugovora o dosmrtnom / doživotnom uzdržavanju''Kako spriječiti zlouporabu ugovora o dosmrtnom / doživotnom uzdržavanju'U utorak, 15. IX. 2015. godine, s početkom u 10 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održan je okrugli stol "Kako spriječiti zlouporabu ugovora o dosmrtnom / doživotnom uzdržavanju". Taj okrugli stol jedna je od aktivnosti "Oazinog" projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih i na kome su Grad Beli Manastir i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava partneri, dok je Centar i suorganizator okruglog stola.

U radu okruglog stola učestvovali su Ljiljana Božić-Krstanović, Mila Marinković,Marija Milčić i Damjan Krstanović iz Centra te Stela Fabijan, Ana Jeličić, Jelena Opačić-Matijević, Vesna Nedić, Dubravka Simendić i Neno Radić iz "Oaze". Okrugli stol je započeo iznošenjem rezultata provedbe projekta, koji su i veći nego što je zacrtano samim projektom, a zatim se raspravljalo o temi okruglog stola.

Aktivisti Centra, koji su svi pravnici, istaknuli su da su tokom provedbe projekta te kroz individualni rad s korisnicima uočili nedovoljnu informiranost osoba starije životne dobi o bitnim razlikama između ugovora o doživotnom i ugovora o dosmrtnom uzdržavanju te je njihova preporuka Ministarstvu socijalne politike i mladih, udrugama i dionicima koji se bave zaštitom starijih osoba da i nadalje organiziraju ciljana savjetovanja i kampanje u domovima socijalne skrbi, udrugama, gradskim četvrtima i sl. kojima bi se starije osobe upoznale s navedenim ugovorima te mogućim štetnim posljedicama sklapanja takvih ugovora.

Bitna razlika između jedne i druge vrste ugovora leži u prijenosu vlasništva. Kod ugovora o doživotnom uzdržavanju vlasništvo se prenosi u trenutak smrti primatelja uzdržavanja, dok se to kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju događa odmah nakon potpisivanja ugovora, što može dovesti do zlouporaba. Jedna od preporuka ovog okruglog stola Ministarstvu pravosuđa bit će da se razmotri opravdanost postojanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju u Zakonu o obveznim odnosima te da se ugrade jači zaštitni mehanizmi.

Nakon okruglog stola, aktivisti Centra i "Oaze", uz zajednički ručak, planirali su nastavak aktivnosti zajedničkog projekta.

Podsjetimo da se u sklopu ovog projekta besplatna primarna pravna pomoć može dobiti na tri lokacije:

  • Centar za mirOsijek, Trg A. Šenoe 1, svakog radnog dana,
  • Mirovna grupa Oaza, BeliManastir, J. Antala 3, svake srijede od 8 – 11 sati,
  • Crveni križ Darda, Sv. I. Krstitelja 116 a, svake srijede od 11 – 14 sati.

(Ovaj članak prenesen je i na
web-stranicu Centra za mir)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok