MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 17. 09. 2015.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (IX/2015) - priče

Dubravka SimendićDubravka SimendićDubravka Simendić, asistentica na "Oazinom" programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima", iz mjeseca u mjesec zapisuje anegdote, svakakve zgode i zanimljive priče koje čuje od starih osoba koje obilazi kao gerontodomaćica. Ovaj put zabilježila je tri zanimljive crtice iz Njemačke.

Bez "apfelzafta" kao zima bez snijega
Za vrijeme godišnjeg odmora u gornjem uvodu spomenuta gerontodomaćica bila je u posjetu u Njemačkoj. Odsjela je kod starijeg bračnog para, koji oboje imaju 83 godine. Prvo su je pozvali na subotnje popodnevno druženje uz domaći kolač, čaj i sekt te ponudili obaveznim "apfelzaftom" (što će reći jabučnim vinom). Gošća je probala, od kiselosti se malo zagrcnula i rekla da zbog medikamenata ne troši nikakav alkohol. Odgovor je bio da se njihov "Švebiše alb" (Švapski pašnjak, odnosno visoravan na oko 800 metara nadmorske visine s brojnim selima) ne može ni zamisliti bez toga jabučnog napitka. Rekoše joj: "Švebiše alb bez apfelzafta je isto što i kamin bez goriva ili zima bez snijega!"

"Kajne zorge"
Drugom prilikom gošća je ustanovila da je u obližnjem gradiću Bad Urahu na parkiralištu ulubljen prednji lijevi blatobran automobila s registracijom tog starijeg bračnog para, iako baš nije bila sasvim sigurna je li to njihov automobil. Nakon dolasku kući, pogledala je u garažu i – stvarno – automobila nije bilo. Dakle, domaćini su doživjeli kvrcavicu! Pomislila je da je možda taj "apfelzaft" uzrok tome. Ali, "kajne zorge" (bez brige), objasnila je 83-godišnja domaćica koja je bila vozačica. Štetu na automobilu platit će osiguranje vozača koji je u spomenutom udesu vršio pretjecanje. Poslije dva dana, domaćica je gošći pokazala automobil i, kvrcnuvši prstom po limu, kratko zaključila: "Als nojes" (kao novo).

Što obući na koncert za starije?
Sljedeća dogodovština s njemačkim domaćinima bila je na dan koncerta, koji je za stare osobe organiziran u banjskom mjestu s divnim parkom. Gošća se po nesnosnoj vrućini toga dana šetala oko sat vremena sa svojim domaćinima, a potom se penjala na četvrti kat gdje se koncert održavao. Pošto lift nešto nije štimao, ona "bogu dušu" da ispusti, ali njeni 83-godišnjaci bez po muke ispeše se uz stepenice, a isto tako s njih i lagacko siđoše po završetku koncerta. Sam koncert je obuhvatio njemačke šlagere, ali isto tako i talijanske, španjolske, grčke i druge pjesme koje je ona znala, dok si je njemačke melodije morala prevoditi.

Oboje starih ljudi bili su veoma počašćeni što je gošća prihvatila njihov poziv, a posebno im se svidjela elegantna toaleta koju je gošća iz svog sportskog kofera ipak uspjela u zadnji trenutak "iskreirati" kako ne bi štrčala u otrcanim riflama. 83-godišnja domaćica u bijelim kapricama istog trena je svoje nove sportske sandale zamijenila večernjim crvenim i onako "ženski" promrmljala: "Pa i ja imama bijelu haljinu… hmh…Bolje da sam to obukla…" Dakle, Njemice ne samo da živahno rade redovne poslove, ne samo da se rekreiraju (šetnje, sauna, izleti, koncerti…), već i vode računa i o modnoj noti – do u duboku starost!

Pročitano 1017 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok