MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 25. 08. 2015.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (VIII/2015) - priče

Dubravka SimendićDubravka SimendićDubravka Simendić, asistentica na "Oazinom" programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima", iz mjeseca u mjesec zapisuje anegdote, svakakve zgode i zanimljive priče koje čuje od starih osoba koje obilazi kao gerontodomaćica. Ovaj put zabilježila je tri zanimljive crtice

Glava vel'ka ko bundeva
Dođe jednog dana gerontodomaćica kod jedne od svoji baka u redovan obilazak i odjednom se sjeti još nekoliko obaveza koje je čekaju tog dana. Da ih ne bi zaboravila, izvadi svoj "tefter" da sve to pribilježi. A baka, koja inače jedva čeka da njih dvije malo proćaskaju, ne mogavši dočekati da gerontodomaćica završi s bilježenjem, priupita je: "A, je_l', šta to pišeš?".

Gerontodomaćica, malo odsutna, ne odgovori odmah, a baka naglas izreče odgovor samoj sebi: "Pa, naravno da moraš da zapišeš… Tol'ko pišeš? Moraš imat' glavu vel'ku ko bundeva da sve to popantiš…" Na to obje prasnuše u smijeh.

Vježbanje naležećki
Drugi puta, kod jedne svoje druge bake, stigne gerontodomaćica oko podneva, kao i obično, a ona leži spremljena na kauču u dnevnom boravku i ne miče se. "Gospode Bože" – pomisli gerontodomaćica – "pa šta joj je sad?" Kad, ona ustade i smješka se: "Ništ' se ti ne brin', živa sam, nije mi ništ'! To ja sam' vježbam naležećki! – Nared'la ona vaša fizio… ne znam ni kaz't' – fizioterapeutkinja!"

Tko je kome gerontodomaćica?
Kod te iste bake, koja je inače rijetko uredna, baš pedantna osoba, naiđe jednom prilikom gerontodomaćica, a baka baš grablja netom pokošeni travnjak. Prihvati se ona odmah grabljica i nastavi posao. No, kad ih je uzela u ruke, veliki joj se trn zabode u korijen prsta na dlanu. Gerontodomaćica, koja stalno mijenja naočale za daljinu s onima za blizinu jer ne vidi dobro, nasumce izgura trn, ali njegov veći dio ostane u dlanu."Daj da ti ja izvadim, ja vidim to!" – reče baka (a prošle godine operirala oči!). "Znaš, ja sam na mor', kad smo nekad ljetoval', svima vad'la, kak' se ono zovu, ježince".

Baka spalila iglu i začas izvadila trn do kraja, zatim stavila na ranu dobre domaće "šljivke", što ju je sama ispekla od svog voća, i na kraju dodala malo vate. "Et', vidiš kak' je sad dobro, je_l'? Danas mi ne moraš ništ' radit'!" A gerontodomaćica pomisli u sebi: "Ko je sad tu kome gerontodomaćica, pitanje je sad?"

Pročitano 918 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok