MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 24. 08. 2015.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (VII/2015)

Gerontodomaćica Stela u posluGerontodomaćica Stela u posluI u sedmom mjesecu 2015. godine Mirovna grupa Oaza pružala je socijalnu uslugu pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira. "Oazin" gerontotim sastojao se od sljedećih osoba: voditeljice, asistentice, četiri gerontodomaćice, od kojih jedna obavlja i poslove gerontokrojačice, gerontomajstora i fizioterapeutkinje. Gerontodomaćice su obilazile 19 osoba (17 žena i dva muškarca) i imale su ukupno 100 obilazaka.

Po vrstama poslova odradile su sljedeće: četrdeset i jedno spremanje kuća i stanova, 12 spremanja dvorišta i vrtova te 22 nabavke namirnica i ostalih potrepština u belomanastirskim trgovinama i na tržnici. Pet puta prale su posuđe, ponekad pripremale obroke, deset puta prale rublje, kačile ga da se suši ili iznosile na zračenje, a ponekad odnosile na popravak i krpanje. Veš se prao ili u "Oazinoj" praonici ili u domu korisnika ako imaju veš-mašinu.

U pripremi zimnice gerontodomaćice su učestvovale pet puta, kućne račune plaćale su šest puta u raznim ustanovama u gradu te pregledavale kućnu dokumentaciju i više puta ulagale reklamacije za struju. Odlazile su i kod liječnike opće prakse i u gradske apoteke radi nabavke medikamenata vezano za redovne terapije svojih korisnika. Jedna od starih osoba boravila je u bolnici nekoliko dana radi manjeg kirurškog zahvata.

Gerontodomaćice su se sa svojim korisnicima družile ili porazgovarale 35 puta, a dva puta su organizirale i međusobna druženja starijih osoba. Masažu su izvršile 11 puta te pet puta podijelile besplatne novine i časopise.

Pored nabrojanoga, "Oazine" gerontodomaćice obavljale su i mnoge druge poslove: branje paradajza, grabljanje dvorišta, iznošenje smeća, iznošenje posteljine na sunčanje, nabavka plina za kućne potrebe, peglanje, pranje deka, prozora i tepiha, pranje tegli za pripremu zimnice, presvlačenje krevetnine, prskanje trave u dvorištu, rezanje suhog cvijeća, skupljanje jabuka i šljiva, unos kutija s pelenama, zalijevanje cvijeća…

Pročitano 898 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok