MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 26. 07. 2015.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (VII/2015) - priče

Dubravka SimendićDubravka SimendićDubravka Simendić, asistentica na "Oazinom" programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima", iz mjeseca u mjesec zapisuje anegdote, svakakve zgode i zanimljive priče koje čuje od starih osoba koje obilazi kao gerontodomaćica. Ovaj put zabilježila je priče triju baka o jednom baranjskom običaju.

"Ciganski" kum
U Baranji je poslije II. svjetskog rata, a vjerojatno još i ranije, bio običaj da se bude kum pri krštenju romske ("ciganske") djece. Kad se nekoga pozove na tu dužnost, normalno je bilo da se to prihvati jer se time toj osobi ukazuje posebna čast, a novi kum to je držao i velikom srećom.

Na krštenje su se nosile velike korpe pune darova umotanih u vezene peškire i kada bi se nekoga srelo na sokaku s takvom korpom odmah se znalo kuda taj ide. Romsko stanovništvo mnogo je držalo do svoga kuma ili kume i pozivalo ih u kuću te im se redovno javljalo. O tome običaju čuli smo priče od triju baš pravih Baranjki, od kojih dvije još uvijek obilaze "Oaze" gerontodomaćice, a jedna od njih je, nažalost, nedavno umrla. Jedna baka i danas se dobro sjeća djevojčice koju je krstila i koja je baš po njoj dobila ime Olgica.

Pročitano 864 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok