MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 23. 12. 2014.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (XI/2014)

Gerontodomaćica Ana Jeličić i njena štićenicaGerontodomaćica Ana Jeličić i njena štićenicaMirovna grupa Oaza pružala je i u mjesecu studenom (novembru) 2014. godine socijalnu uslugu pomoć u kući starim osobama s područja Grada Belog Manastira. Gerontotim koji se time bavi sastojao se od voditeljice i četiri gerontodomaćice, od kojih jedna po potrebi obavlja i posao gerontokrojačice. "Oazine" gerontodomaćice izvršile su ukupno 125 obilazaka, obilazeći 18 starih osoba (16 žena i dva muškarca).

Kako se ta socijalna usluga prati prema vrstama poslova, odrađeno je sljedeće: 75 spremanja kuća i stanova, 10 uređivanja dvorišta i šupa, 26 nabavki namirnica ili drugih potrepština. Domaćice su šest puta pripremale jednostavnije obroke, šest puta oprale posuđe, dva puta se pobrinule za osobnu higijenu starih osoba.

U "Oazinoj" praonici ili u domu korisnika gerontodomaćice su 14 puta oprale rublje ili ga okačile da se suši ili presvlačile posteljinu. Dva puta se od starih osoba dobila donacija odjeće za "Oazinu" burzu odjeće i obuće, što je dopunilo asortiman raspoložive robe za korisnike. Tri puta je izvršeno krpanje ili popravak odjevnih predmeta za osobe koje se obilazi.

Gerontodomaćice su sedam puta plaćale kućne račune svojim korisnicima u raznim ustanovama, četiri puta sređivale kućnu dokumentaciju i jednom provjerile važeće dopunsko zdravstveno osiguranje. Kako je hladno, korisnici su i češće bolesni pa su gerontodomaćice deset puta odlazile po recepte i također deset puta u ljekarne po lijekove. Druženje sa starim osobama i razgovor o njihovim problemima ili jednostavno slušanje onoga što pričaju obavljeno je 70 puta.

Gerontodomaćice su 12 puta obavile i masažu starih osobama zbog križobolje, četiri puta izmjerile tlak osobama koje su to tražile. Onima koji vole čitati odnošene su besplatne novine i časopisi, ponekad je trebalo i peglati te unijeti u kuću vodu s bunara. Kako se "Oazini" korisnici uglavnom griju na čvrsta goriva, u ovo hladno doba godine gerontodomaćice im cijepaju drva za potpalu, ponekad cijepaju i krupna drva te ih unose u kuće i stanove. Za jednu korisnicu drva se nose u stan na katu.

Pored nabrojanoga, gerontodomaćice su obavljale i druge zadatke: pozvale doktora kada je pala korisnica koja je dijabetičar, odnijele naočale na popravak, izrezale stari veliki tepih u manje komade za dovratke, nabavljale plin za korisnike i drugo.

Prethodni i sljedeći članak: « Čestitka Forum LAG-a Baranja »
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok