MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 10. 12. 2014.

Predstava "Zavirite u moj film"

Izvedba predstave u ZagrebuIzvedba predstave u Zagrebu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 10. XII. 2014. godine, s početkom u 18:30 sati, u Studiju smijeha u Zagrebu izvedena je kazališna predstava "Zaviri u moj film". Izvedbu je organizirala udruga GONG, u suradnji s Kućom ljudskih prava Zagreb, Centrom za građanske inicijative Poreč i Volonterskim centrom Osijek, a u sklopu programa "LIBERA - podrška organizacijama u istraživanju i zagovaranju".

Predstavu su izveli članovi Udruge za unaprjeđenje duševnog zdravlja "Vrapčići" i druge osobe iz Slavonskog Broda koje imaju glumačkih afiniteta. Na predstavi je bila i Vesna Nedić, projekt-koordinatorica Mirovne grupe Oaza.

Scenarij
Jezgro za scenarij činile su priče oboljelih članova udruge, a scenarij su napisali diplomanti Umjetničke akademije u Osijeku Matej Safundžić i Luka Stilinović, koji i sami u njoj glume. Predstava je premijerno prikazana u slavonskobrodskoj Kazališno-koncertnoj dvorani (KKD) "Ivana Brlić-Mažuranić te je izazvala oduševljenje više od 600 gledatelja.

Zagrebačka izvedba
Na početku zagrebačke izvedbe publiku, koja je zauzela svih 200-tinjak mjesta u Studiju smijeha i u kojoj je bilo dosta učenika, pozdravile su Martina Horvat iz GONG-a i predsjednica "Vrapčići", psihijatrica Dubravka Ergović-Novotny. I ta izvedba naišla je na oduševljeno odobravanje gledatelja.

Ocjena predstave i njezin značaj
Web-stranica in-portal.hr ističe da kazališna predstava "Zaviri u moj film" omogućuje izravan kontakt s osobama s psihičkim smetnjama te potiče razumijevanje njihovog položaja. Psihički oboljeli pojedinci često se i neopravdano doživljavaju kao opasni, nesposobni i neodgovorni. Članovi Udruge "Vrapčići" u pripremi i izvedbi predstave izravno opovrgavaju navedena stigmatizirajuća uvjerenja drugih.

Istraživanja pokazuju da je osobno iskustvo i kontakt s psihički oboljelima povezano s pozitivnijim stavom i boljim prihvaćanjem osoba s duševnim tegobama. Zato je ta kazališna predstava antistigmatizirajuća i edukativna za zajednicu, a osnažujuća za same osobe s psihičkim smetnjama.

Pročitano 1364 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok