MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 26. 10. 2014.

Uspješno završen 5. FKS u Belom Manastiru

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nedjelju, 26. X. 2014. godine, završio je 5. Festival kazališnog stvaralaštva Beli Manastir 2014. Festival je započeo 10. listopada i bio je dio projekta "Uz PBZ kazalište za sve". Tim projektom Gradsko kazalište Beli Manastir besplatnim predstavama i radionicama za djecu pokušalo je kulturne sadržaje približiti svim (su)građanima. Peti po redu festival, najbogatiji do sada, okupio je najbolje amaterske kazališne predstave iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Srbije, koje je pratilo dvjestotinjak posjetitelja po večeri.

Zabavni program
Publika je, kao i prijašnjih godina, imala priliku da sama izabere najbolju predstavu, ostavljajući komentare u knjizi dojmova. Na samoj završnici zadnju festivalsku predstavu odigralo je Kazalište "Mika Živković" iz Retkovaca, prikazavši djelo Ive Brešana "Svečana večera u pogrebnom poduzeću", nakon koje je, sad već tradicionalno, uslijedio zabavni program. "Proročica Džazira" i njezina misteriozna gošća Mani Gotovac, čiji je lik i djelo oživio retkovački glumac Marko Sabljaković, nasmijali su publiku do suza, a u svom improvizacijskom skeču za "žrtvu" su izabrali gradonačelnika Grada Belog Manastira Ivana Doboša, koji se odlično snašao na daskama koje život znače.

Dodjela nagrada preko Skypea
Zanimljivost i novitet kakav do sada još nije viđen (barem u ovom dijelu Hrvatske) bila je dodjela nagrada, na kojoj su osobno ili virtualno bili svi izvođači. Naime, belomanastirski glumci dosjetili su se da putem Skypea pozovu sva kazališta na dodjelu pa su tako virtualno s belomanastirskom publikom bile Vodice i Krasica (kod Bakra) iz Hrvatske, Postojna iz Slovenije, Šid i Irig iz Srbije te Vitez iz BiH. Kolašin (Crna Gora) naknadno se uključio, a gosti iz Tuzle i Svetozara Miletića (Srbija) sjedili su u publici. Bilo je zabavno i zanimljivo slušati iznenađene reakcije kazalištaraca nakon što im je rečeno koju su nagradu osvojili, a svakako najsimpatičnije bile su glumice iz Vodica, koje nisu mogle vjerovati da je njihova predstava proglašena najboljom.

Posebna priznanja
Uz festivalske nagrade, organizacijski odbor festivala dodijelio je još dva posebna priznanja i to Cvetinu Aničiću iz Šida, koji trenutno u Belom Manastiru režira predstavu "Anne Frank", i Draganu Tešiću iz Tuzle, za razvoj kazališnog amaterizma Slavonije i Baranje u prekograničnoj suradnji. Diplome za 5 i 30 godina rada u kazališnom amaterizmu dobili su članovi Gradskog kazališta Nikolina Jug, Aleksandar Momčilović i Stipan Vidak.

Festival je zatvorenim proglasio gradonačelnik Ivan Doboš, pohvalivši domaćine na njihovom trudu i radu u davanju kulturnih sadržaja svojim sugrađanima, a među publikom se moglo čuti kako je Gradsko kazalište jedna od rijetkih gradskih udruga koja zaista puno radi i stvara. Belomanastirski kazalištarci se spremaju za Europsku noć kazališta 15. studenoga, koja će ponovno posjetiteljima ponuditi dvije besplatne kazališne predstave.

Nagrađeni
Na svečanosti zatvaranja prosudbeno povjerenstvo (Jadranka Sabljak, Branko Katalinić, Lidija Šumiga) proglasilo je najbolje:

  • Najbolja sporedna ženska uloga: Ivana Vidović, Draft teatar Tuzla (BiH) – "Pozorišna proba"
  • Najbolja glavna ženska uloga: Ankica Mićašević, Dramski studio KUD "Zmaj" Irig (Srbija) – "Opet pakujemo majmune"
  • Najbolja sporedna muška uloga: Petar Pejović, Gradsko kazalište mladih Vitez (BiH) – "U crtu"
  • Najbolja glavna muška uloga: Branislav Starčević, KUD "Primorka", Krasica – "Testament"
  • Najbolja režija: Marko Sabljaković, Kazalište "Mika Živković", Retkovci – "Svečana večera u pogrebnom poduzeću"
  • Najbolja kostimografija – Kolašinsko amatersko pozorište, Kolašin (Crna Gora) – "Orkestar Titanik"
  • Najbolja scenografija – Kazalište "Mika Živković", Retkovci – "Svečana večera u pogrebnom poduzeću"
  • Najbolja predstava po izboru publike: HBKUD "Lemeš", Svetozar Miletić (Srbija) – "Daleko je salaš"
  • Najbolja predstava po izboru prosudbenog povjerenstva: Dramska amaterska družina, Vodice – "Dvije"

(Tekst: Daniela Taslidžić Herman;
foto: GKBM)

Pročitano 1415 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok