MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 27. 09. 2014.

"Profesionalac" u Bolmanu

Glumci Miloš Milićević i Živko PetrovićGlumci Miloš Milićević i Živko PetrovićBolman, u kome danas živi oko 500 stanovnika, ima uređen Dom kulture s velikom salom i pristojnom pozornicom. Na toj pozornici se, međutim, rijetko održavaju kazališne predstave. Subota, 27. IX. 2014. godine, bila je izuzetak jer je tada Amatersko dramsko pozorište "Branislav Nušić" iz Teslića, pred šezdesetak Bolmanaca, odigralo predstavu "Profesionalac".

S tom predstavom Teslićani su dan ranije otvorili ovogodišnji MESDAM, Međudržavne susrete dramskih amatera u Pačetinu, a predstavu su prije toga odigrali i na sceni Kulturnog centra u Borovu.

"Profesionalac" je crnohumorna drama Dušana Kovačevića o dvojici ljudi sa suprotnih strana društveno-političkih bitaka, prema kojoj je snimljen i istoimeni film. Teslićku predstavu režirao je Živko Petrović – Kiko, koji u njoj glumi Teodora – Teju Kraja, bivšeg fakultetskog profesora, pisca i dugogodišnjeg javnog borca protiv režima. Petrović je ujedno i upravnik teslićkog pozorišta, koje je zvanično počelo s radom 2008. godine. Drugu glavnu ulogu, bivšeg agenta "službe beznednosti" Luku Labana, tumači Miloš Milićević, psiholog po zanimanju, na području bivše Jugoslavije poznatiji kao odličan anagramist, a u predstavi još glume Ljiljana Perišić kao Marta i Almin Kamenčić kao Ludak.

Bolmanci rado gledaju kazališne predstaveBolmanci rado gledaju kazališne predstaveTeslićki glumci su iz Vukovara u Bolman stigli u dva automobila, ali poslije dosta lutanja, kome je – uz nepoznavanje puta – doprinijela i zatvorena cesta u blizini osječkog aerodroma. Čak su dospjeli i na granični prijelaz prema Mađarskoj, koji je – gledajući iz smjera Osijeka – iza Bolmana… No, to ih nije omelo da dojmljivo odigraju predstavu, koju je i publika dobro prihvatila. Poslije predstave publici se obratio režiser i glumac Živko Petrović, zahvalivši se na lijepom prijemu, uz posebno isticanje da je ansambl ugodno iznenađen saznanjem da je ugledna teslićka nastavnica matematike Mirjana Kovanušić (djevojački Bošnjak) rođena baš u – Bolmanu. Ansambl je na koncu lokalnom pododboru SKD-a "Prosvjeta" poklonio monografiju Teslića, a Bolmanci su uzvratili monografijom "Bolman je bio Bolman", koja ima čak – 758 stranica.

Pročitano 1731 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok