MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 18. 03. 2014.

Kompetencije stečene volontiranjem

Jelena Kamenko i Lejla Šehić Relić, VCOJelena Kamenko i Lejla Šehić Relić, VCOU četvrtak, 18. III. 2014. godine, u Hotelu Osijek održana je prezentacija "Praćenje i evidentiranje kompetencija stečenih volontiranjem". Prezentaciju je organizirao Volonterski centar Osijek (VCO), predstavivši sadržaj potvrde o kompetencijama stečenim volontiranjem, vodič za popunjavanje potvrde te konkretne primjere i načine praćenja kompetencija. Uime Mirovne grupe Oaza na prezentaciji su bili Vesna Nedić i Neno Radić.

Ministarstvo socijalne politike i mladih, kao nositelj provedbe Zakona o volonterstvu, izradilo je u prosincu 2013. godine okvirni sadržaj potvrde o kompetencijama stečenim kroz volontiranje, čija je svrha pružiti podršku volonterima u prepoznavanju njihovih kompetencija stečenih kroz volonterska iskustva. Kompetencije se odnose na znanja i vještine te pripadajuću samostalnost i odgovornost.

Kako je na prezentaciji rečeno, potvrda se može iskoristiti na tržištu rada i na području obrazovanja. Koristiti se može u cilju osobnog i profesionalnog razvoja, u cilju dobivanja dodatka diplomi, u cilju daljnjeg nastavka obrazovanja ili u cilju nastavka volonterskih angažmana.

Učesnici prezentacijeUčesnici prezentacijeKako to izgleda u praksi?
Prilikom dogovaranja volonterskog angažmana, volonter na početku volontiranja mora najaviti, odnosno naglasiti organizatoru volontiranja da želi da mu se izda potvrda s jasnim navođenjem svrhe za koju mu ona treba. Potvrda se ne može izdavati retroaktivno, odnosno na već odrađena volontiranja (iznimka su oni koji redovito volontiraju duže od tri mjeseca).

Volonter u suradnji s koordinatorom volontera definira, na osnovu izrađenog opisa, volonterske pozicije, znanja i vještine te odgovornosti koje će imati mogućnost razvijati / unaprijediti za vrijeme volontiranja.

Koordinator volontera ima dužnost upoznati volontera s načinom na koji će se pružati podrška te pratiti volonterski angažman. Po završetku volontiranja, na osnovu prikupljenih podataka, koordinator zajedno s volonterom ispunjava potvrdu o kompetencijama stečenim volontiranjem.

Potvrda se može preuzeti sa stranica Ministarstva socijalne politike i mladih.

Pročitano 1100 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok