MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 21. 09. 2013.

Okrugli stol o nacionalnim manjinama u Hrvatskoj i Srbiji

'Oazina' direktorica Vesna Nedić (sjedi desno) na okruglom stolu u Novom Sadu'Oazina' direktorica Vesna Nedić (sjedi desno) na okruglom stolu u Novom SaduSa službene web-stranice Grada Novog Sada u cijelosti prenosimo članak objavljen 20. IX. 2013. godine pod naslovom "Okrugli sto na temu nacionalnih manjina sa područja Hrvatske i Srbije". Na okruglom stolu aktivno je učestvovala i "Oazina" direktorica i projekt-koordinatorica Vesna Nedić (opširniji tekst pročitajte ovdje).

"Član Gradskog veća za komunalne delatnosti doc. dr Nikola Ćirović prisustvovao je manifestaciji i okruglom stolu u organizaciji Otvorene medijske grupacije, u okviru projekta 'Minority 3D – Diversity, Dialogue, Development' uz podršku IPA-programa Evropske Unije za Hrvatsku. Cilj projekta je podsticanje mladih na aktivno razumevanje potreba pripadnika manjinskih zajednica i povećanje svesti i tolerancije koje vode ka boljim međusobnim odnosima.

Završna manifestacija projekta, koji traje 18 meseci, održana je na Salašu 137 nadomak Novog Sada. Uz druženje na Salašu, organizovan je okrugli sto na temu nacionalnih manjina sa područja Hrvatske i Srbije, a uz doc. dr NikoluĆirovića učesnici okruglog stola bili su i predstavnici nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj.

- Velika mi je čast što mogu da vas pozdravim u ime gradonačelnika Novog Sada i u svoje lično ime i što ste izabrali naš grad za završnu manifestaciju ovog projekta. Opšte je poznato da je Vojvodina multinacionalna, multietnička, multikulturalna i multikonfesionalna i da u njoj ima preko 26 manjinskih zajednica. Mi ovde živimo u izuzetno dobroj koheziji u prožimanju kulture i različitosti, što pokazuje isto takva tradicija. Postigli smo zavidan nivo suživota, što je svakako najvažnije – rekao je pri otvaranju okruglog stola doc. dr Nikola Ćirović i poželeo svim gostima da ponesu lepe uspomene iz Novog Sada.

Nakon završetka okruglog stola, predstavljeni su dokumentarni filmovi srednjoškolaca s područja Osječko-baranjske županije snimljeni u sklopu projekta 'Minority 3D', a govore o životu pripadnika pojedinih nacionalnih manjina u toj sredini.

Članica UO Otvorene medijske grupacije Anita Juka istakla je da joj je izuzetno drago što su baš u Novom Sadu, u Vojvodini, završili jedan uspešan projekat jer je svima poznato da je Vojvodina primer dobre prakse, gde ljudi veoma lepo žive i gde postoji veliki broj nacionalnih manjina.

Događaju su prisustvovali profesori i učenici sa područja Osječko-baranjske županije koji su učesnici projekta, predstavnici nacionalnih manjina i medija sa područja Hrvatske i Srbije."

Pročitano 1319 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok