MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 17. 09. 2013.

Najavljujemo "Jesen u Baranji 2013."

S prošlogodišnje 'Jeseni u Baranji'S prošlogodišnje 'Jeseni u Baranji'Trećeg vikenda u rujnu, od petka do nedjelje (20-22. IX. 2013), u Belom Manastiru održat će se "Jesen u Baranji", tradicijska, gastronomska i glazbena manifestacija, koja je savršen uvod u doba godine u kojem Baranja poprimi dobro poznatu i dragu sliku šuma u bojama jeseni, kad se kroz magle u ritovima čuje rika jelena, a kuće i dvorišta ispuni slasni miris fiš-paprikaša.

Narodna tradicija
I ove godine naglasak će biti na baranjskoj multikulturalnosti. Tako će svi posjetitelji manifestacije na izložbama hrane i običaja, te na kreativnim radionicama s djecom, imati priliku upoznati narode koji su oblikovali kulturu i način života u Baranji: Hrvate, Srbe, Mađare, Rome, Nijemce i druge. U festivalskom će šatoru (petak, 20. IX. 2013. prijepodne i subota, 21. IX. 2013. poslijepodne) na Trgu slobode u Belom Manastiru kulturno-umjetnička društva iz grada plesom i pjesmom predstaviti kulturu i tradiciju svojih naroda, a na štandovima će biti predstavljeni njihovi običaji i omiljene tradicijske slastice. U prijepodnevnim satima u petak, u šatoru na Trgu slobode, bit će organizirane dječje kreativne radionice na temu jeseni u Baranji.

Fišijada
Pošto je Baranja danas nadaleko poznata po bogatoj gastronomiji, i ove će godine svi posjetitelji moći kušati naše najpoznatije jelo – baranjski fiš-paprikaš na velikoj Fišijadi u centru Belog Manastira. Kao i ranijih godina, na Fišijadi (u petak. 20. IX. 2013. poslijepodne) okupit će se velik broj ljubitelja fiš-paprikaša, a za titulu najboljeg natjecat će se 100-tinjak kuharskih timova. Najbolji tim pobjedom će osigurati plasman na veliko državno finale u kuhanju fiš-paprikaša u Osijeku sljedećeg proljeća.

Pozivaju se svi koji se žele natjecati u kuhanju fiša da se jave u ured TZ Baranje, Ulica Imre Nagya 2, Beli Manastir, ili da nazovu telefonom na broj 031/70-20-80. Kotizacija za natjecatelje iznosi 100 kuna, a uključuje: ribu, drva, stol za 8 osoba. Prijave su moguće do 18. IX. 2013.

Konjske zaprege
Najzanimljivije događanje na "Jeseni u Baranji" za mnoge će pak biti smotra konjskih zaprega u subotu (21. IX. 2013. prijepodne) na Vašarištu prema Branjinom Vrhu. Parada kola prodefilirat će u subotu prijepodne i Belim Manastirom, a uslijedit će natjecanje zaprega iz cijele Hrvatske u brzini, tehnici i preciznosti prolaska stazom (21. IX. 2013. poslijepodne).

Tamburaši
Kako Baranjke i Baranjci, a i njihovi gosti, vole i dobru "tamburicu", u velikom šatoru u središtu grada u petak navečer svirat će domaći bendovi: Tamburaški sastav (TS) "Pleter" i "Tamburaši slavonske krvi". U subotu navečer svirat će TS "Sokoli" i TS "Rampaš". Uz dobru glazbu, u ponudi u šatoru bit će i razna jela, vina, pivo i sokovi po povoljnim cijenama.

Rujan je prepun zanimljivih tradicijskih događanja u cijeloj Baranji. Srećom, većina se manifestacija održava vikendom, što znači da možete posjetiti i doživjeti svaku od njih.

Program "Jeseni u Baranji" po danima

Petak, 20. IX. 2013. – Šator na Trgu slobode

10:00-13:00 – Izložba "Multikulti u Baranji i Belom Manastiru" (Hrvati, Srbi, Mađari, Romi, Nijemci – Podunavski Švabe), kreativne radionice za djecu

17:00-19:00 – Fišijada – otvoreno prvenstvo Baranje u kuhanju fiš-paprikaša

18:00 – Službeno otvaranje manifestacije "Jesen u Baranji" – gastroponuda u šatoru

19:00 – 4. Festivala kazališnog stvaralaštva: "Vrata, prozori i prirodni nagoni", komedija

20:00 – Proglašenje pobjednika Fišijade i koncert TS "Pleter"

22:00 – Koncert benda "Tamburaši slavonske krvi"

Subota, 21. IX. 2013. – Vašarište uz cestu (D7) Beli Manastir – Branjin Vrh i šator na Trgu slobode

09:00-12:00 – Defile konjskih zaprega gradom – od Vašarišta (sajmišta) do Trga slobode i natrag

10:00-18:00 – Štandovi izlagača domaćih i tradicijskih proizvoda na Trgu slobode

13:00-18:00 – Konjička natjecanja na Vašarištu, natjecanja u brzini zaprežnih kola – Konjogojska udruga Baranja, Branjin Vrh

18:00 – Nastup kulturno-umjetničkih društava (Hrvati, Srbi, Mađari, Romi, gosti iz Mađarske) na Trgu slobode, gastroponuda u šatoru

19:00 – 4. Festival kazališnog stvaralaštva: "Sveta Tea", komedija

20:00 – Koncert TS "Rampaš" i TS "Sokoli" na Trgu slobode

Nedjelja, 22. IX. 2013. – Trg slobode

18:00-22:00 – Nastup udruge "Romsko srce", program "Romi jučer, danas, sutra"

19:00 – 4. Festival kazališnog stvaralaštva: "Kućanice", komedija

(Izvor: Turistička zajednica Baranje)

Pročitano 1263 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok