MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 18. 07. 2013.

Javna rasprava o položaju mladih i Roma

Javna rasprava o položaju mladih i Roma u Gradu Belom MaanastiruJavna rasprava o položaju mladih i Roma u Gradu Belom MaanastiruU četvrtak, 18. VII. 2013. godine, od 10:30 do 12 sati, u zajedničkom prostoru Društvenog centra održana je javna rasprava o položaju mladih i Roma u Gradu Belom Manastiru. Njome se željela stvoriti platforma za diskusije između predstavnika vlasti i organizacija civilnog društva (OCD).

Javnu raspravu organiziralo je zagrebačko Hrvatskog debatnog društva (HDD) u suradnji s Mirovnom grupom Oaza, a rasprava je dio projekta i karavane "Put jednakosti", koje HDD provodi u deset hrvatskih gradova s deset različitih aktivnosti.

Učesnici
Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti zamjenici gradonačelnika Predrag Stojanović i Zoran Kranjčec, Nada Šinko iz belomanastirske ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prof. dr. sc. Vesnica Mlinarević i prof. dr. sc. Irella Bogut s Učiteljskog fakulteta u Osijeku, članica Gradskog društva Crvenog križa Beli Manastir Katarina Pehar i ravnateljica InesRudić Pavliha, predstavnici OCD: Udruge romskog prijateljstva "Luna" (Duško Kostić i pravnik Petar Tokić), "Baranjamedije" (Aleksandar Kovačević), B.U.R.P.-a (Jadranka Bošnjak), "Oaze" (Stela Fabijan, Ana Jeličić, Milka Kodila, Vesna Nedić i Sabina Rončević) i P.G.D.I.-ja (Ana Rebrina i Ana Dragila), predstavnici Hrvatskog debatnog društva (Enisa Salihi, Jasmina Salihi, Doris Varga i Kristijan Kilassa Kvaternik) te Saša Stojanović kao predstavnik mladih Grada Belog Manastira.

Konstatacije
Prisutni su konstatirali da u Gradu Belom Manastiru ima mnogo nezaposlenih mladih, da se oni teško pokreću i još teže uključuju u rad udruga, ali – bez obzira što oni ponekad tako ne misle – u Gradu ima dosta sportskih sadržaja u koje se mogu uključiti.

Duško Kostić je istaknuo da su i mladi Romi većinom nezaposleni, da postoji veliki problem s njihovim napuštanjem osnovnoškolskog obrazovanja, da se veoma mladi udaju i žene i da veoma rano postaju roditelji (i s 13 godina)…

Forum-teatar i izložba
Nakon javne rasprave, održan je forum-teatar na kome su uglavnom bile mlade osobe iz Belog Manastira, a prije tih događanja postavljena je i izložba fotografija Nevenke Lukin "Dva lica romske stvarnosti".

(Opširniji članak može se pročitati na portalu BaranjaMedija)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok