MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 30. 06. 2013.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (VI/2013)

Gerontodomaćica Donka Dvornić sa svojom štićenicomGerontodomaćica Donka Dvornić sa svojom štićenicomI u toku mjeseca juna 2013. godine gerontodomaćice Mirovne grupe Oaza obilazile su stare osobe u Belom Manastiru i u prigradskim naseljima Šećerani i Branjinom Vrhu, pružajući im socijalnu uslugu pomoć u kući, a u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Ukupno je na programu radilo sedam gerontodomaćica, kojima se 20. VI. priključila još jedna zaposlena preko javnih radova. Ukupno su odradile 368 obilazaka, obilazeći 50 osoba (45 žena i 5 muškaraca).

Pored njih, "Oazin" gerontotim čine još i gerontomajstor, gerontokrojačica, patronažnasestra te voditeljica programa i asistentica na programu. Tim se redovito sastaje svake srijede i rješava tekuće probleme korisnika.

Treba napomenuti da je krajem mjeseca jedna korisnica operirala nogu (nakon 30 godina bolesti) te je udomljena u Branjinom Vrhu. Zamijenjena je drugom, još starijom korisnicom niskih primanja, koja boluje od više bolesti, ali je, zasad, pokretna.

Poslovi gerontodomaćica
Gerontodomaćice su odradile mnoštvo različitih poslova: 182 puta pospremanje kuća i stanova, 82 puta spremanje dvorišta, cvjetnjaka, balkona i terasa, nabavka raznih namirnica 84 puta, 16 puta pomoć u pripremi lakših obroka, 60 puta pranje posuđe, 53 puta pranje rublje strojno u "Oazi" ili u domu korisnika ili pak ručno (po potrebi ako se radilo o manjim količinama).

Gerontodomaćice su 18 puta plaćale kućne račune u raznim ustanovama, 9 puta išle doktoru po recepte, a 24 puta u ljekarne po medikamente i druge potrepštine. Razne kućne dokumentacije, a najčešće medicinske ili vezane za aktualnu legalizaciju objekata, rješavale su 9 puta, a u nekoliko navrata su sređivale dopunsko zdravstveno osiguranje ili pripomogle u ostvarivanju prava na ortopedska pomagala (slušni aparat i slično).

Korisnicama treba pomoći ...Korisnicama treba pomoći ...... na sve moguće načine... na sve moguće načineOsim navedenoga, gerontodomaćice su obavile 179 razgovora i druženja te šetnji sa starim osobama, 16 puta masirale su one kojima je to potrebno, 11 puta podijelile besplatne novine, tjednike, časopise ili knjige jer nekolicina korisnika je zainteresirana i za takve aktivnosti koje ih održavaju u dobroj mentalnoj kondiciji. Od ostalih poslova radilo se i sljedeće: briga za osobnu higijenu pri odlasku u bolnicu, peglanje rublja, čitanje slijepima, cijepanje drva za kuhanje zimnice, čišćenje voća za frižider, mjerenje tlaka, prijevoz korisnika i pratnja u trgovinu ili banku, hranjenje živadi. A bilo je i specifičnih zadataka: bojanje kade, otresanje buba s krumpira, priprema rezanaca za paprikaš, pranje teglica za zimnicu, sadnja kupusa i kelja, branje mahuna, uklanjanje osinjaka, uvrećavanje okominja za potpalu (jer nema svatko novaca za hepo-kocke!) itd., itd.

"Oazin" vešeraj i šnajderaj
U "Oazinom" vešeraju oprano je strojno 35 tura rublje za ukupno 14 starih osoba, a u "Oazinoj" radionici šivanja i krpanja te popravaka odjevnih predmeta 10 puta je vršeno šivanje za 5 osoba koje su se javile za tu vrstu pomoći. Sužavale su se i skraćivale bluza, haljina i spavaćica, pravile su se rupice i šivala dugmad na staroj posteljini, probavale haljine, krpali stari peškiri i drugo.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok