MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 13. 06. 2013.

Novi rekordi jagodnjačke Kulinijade

109 uzoraka kulina109 uzoraka kulinaProtekla, 12. Kulinijada u Jagodnjaku, kao i mnoge ranije, ponovno je srušila prošlogodišnje rekorde i definitivno se odredila kao najmasovnija smotra proizvođača kulina u Slavoniji i Baranji. Naime, pred stručnim žirijem našlo se čak 109 uzoraka te autohtone suhomesnate delicije. Najviše ih je, logično, pristiglo iz Baranje i Osječko-baranjske županije, ali i iz Orahovice i Pule te Subotice i Vrbasa iz Srbije, pa čak i jedan proizvođač iz Wolfsburga u Njemačkoj.

- Od tih skromnih početaka do danas, puno se toga promijenilo. Umjesto početnih desetak takmičara, koliko ih bilo 2001. godine, danas je preko sto prijavljenih uzoraka kulina. Veliki je pomak učinjen ka edukaciji proizvođača. Tako već godinama u radu Kulinijade aktivno učestvuju stručnjaci i znanstvenici s osječkih i zagrebačkih fakulteta, a u aktivnost promocije kulina aktivno su uključeni i stručnjaci FAO-a – UN-ove agencije za hranu. A od ove godine jagodnjački kulinari i Općina Jagodnjak sudjeluju u IPA-projektu međugranične suradnje, koji provodimo s partnerima iz Mađarske. Osim toga, jagodnjačka se Kulinijada snažno upisala u kalendar baranjskih gospodarskih i turističkih događanja – kaže Anđelko Balaban, načelnik Općine Jagodnjak, koja je, uz Poljoprivrednu zadrugu Naše selo, tradicionalni organizator te manifestacije. Pokrovitelji su bili Ministarstvo poljoprivrede, TZ Baranje, Udruga Baranjski kulen, Belje, ali i EU, kroz IPA-projekt međugranične suradnje Hrvatska-Mađarska.

Preko 1.000 posjetilaca jagodnjačke KulinijadePreko 1.000 posjetilaca jagodnjačke Kulinijade1.000 posjetilaca
Pored više od 1.000 posjetilaca, na Kulinijadi u Jagodnjaku bili su i brojni političari, gospodarstvenici i profesori osječkih i zagrebačkih fakulteta. A o tome koji su kulini dobri, koji su bolji, a koji najbolji – odlučivao je stručni žiri, u čijem su sastavu bili ugledni profesori, doktori znanosti i veterinari – Antun Petričević, Goran Kušec, Helga Medić, Krunoslav Mužević, Nives Marušić, Ljiljana Dombi i Miroslav Vuković.

Od 109 uzoraka kulina, njih 15 je zavrijedilo ukupnu ocjenu veću od 91 boda, što im je donijelo zlatnu medalju. A, budući da je većina kulina bila izvrsne kvalitete, članovi žirija svoje su ocjene označavali s čak dvije decimale.

15 zlatnih medalja15 zlatnih medaljaPobjednici 12. Kulinijade u JagodnjakuPobjednici 12. Kulinijade u JagodnjakuŠampionski kulin iz sela Gata
Šampion 12. Kulinijade u Jagodnjaku je kulin Seoskog gospodarstva Novosel iz Gata, koji je osvojio 97,67 bodova. Drugi je kulin Marka Jukića iz Valpova (97,33 boda), dok je treći onaj Ivana Bucića iz Orahovice (96,33 boda). Čast baranjskog kulinarstva odbranili su Milan i Miloš Damjanović iz Jagodnjaka, čiji je kulin zavrijedio 95,67 bodova. Važno je istaknuti kako su se među 15 dobitnika zlatnih medalja našla čak tri kulina koja dolaze iz radionice obitelji Slađana i Kristijana Novosela iz Gata. Inače, njihovi su kulini na prošlogodišnje četiri najznačajnije slavonske kulinijade (Jagodnjak, Požega, Otok i HGK ŽK Osijek), osvojili čak tri prva i jedno drugo mjesto.

Priznanja nagrađenima uručili su Biljana Borzan, zastupnica Hrvatske u EU-parlamentu, Mirjana Mataušić-Pišl, pomoćnica ministra poljoprivrede, profesor emeritus Antun Petričević te općinski načelnik Anđelko Balaban.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok