MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 30. 03. 2013.

Legalni su svi objekti sagrađeni do 15. II. 1968. godine

Ako je kuća upisana u gruntovnim knjigama i ucrtana u katastru ne znači da je legalnaAko je kuća upisana u gruntovnim knjigama i ucrtana u katastru ne znači da je legalna

Iz "Glasa Slavonije" od 27. III. 2013. godine prenosimo članak "Najveći problem je odgovor na pitanje je li kuća doista legalna". U članku će i Baranjci naći odgovore bar na neka pitanja vezana za ozakonjenje građevina.

Na području Osijeka i Osječko-baranjske županije od lanjskog kolovoza do sada građani su podnijeli gotovo četiri tisuće zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

 

Do kraja lipnja, kada istječe rok za ozakonjenje građevina, taj će broj prema svemu sudeći biti višestruko veći jer još uvijek najveći dio onih koji žele ozakoniti svoje objekte – dograđene kuće, potkrovlja, zatvorene lođe i balkone, garaže, šupe i druge pomoćne zgrade... – upravnom tijelu Osijeka ili Osječko-baranjske županije nisu podnijeli zahtjev. Osječkom Upravnom odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, kaže pročelnik tog odjela Krunoslav Plećaš, građani su podnijeli više od 1.200 zahtjeva za legalizaciju. Svejedno još uvijek postoji velika potreba za informiranjem ljudi o detaljima provedbe te legalizacije. Zbog toga Plećaš redovito obilazi gradske četvrti i mjesne odbore kako bi na javnim tribinama pojašnjavao što trebaju činiti oni koji žele legalizirati svoje objekte.

U cijelom postupku građani su suočeni s nizom pitanja i problema, a jedan od najvećih često je odgovor na pitanje je li neka građevina doista legalna.

- Legalan je svaki objekt koji je sagrađen na temelju bilo kakvog akta (građevinske dozvole, rješenja o građenju i sl. koji su se proteklih desetljeća različito nazivali) koji je odobravao građenje tog objekta. Ako je graditelj, odnosno vlasnik objekta pri njegovoj gradnji odstupio od projekta za koji je izdan akt o gradnji, takav objekt također nije legalan – još jednom pojašnjava Plećaš. Dodaje kako su legalni i svi objekti sagrađeni do 15. veljače 1968. godine, međutim za vlasnike je važno da to mogu i dokazati. Također su legalne i sve kuće sagrađene u obnovi nakon Domovinskog rata, koju je provodila država.

- Činjenica da je kuća upisana u gruntovnim knjigama i ucrtana u katastru ne znači da je i legalna, jer su proteklih desetljeća u katastar ucrtavani i nelegalni objekti. Isto tako, činjenica da kuća nije upisana i ucrtana u gruntovnici i katastru ne mora značiti da ona nije legalna – pojašnjava Plećaš, navodeći primjer nekih osječkih naselja koja su u katastru ledine, premda su na njima legalno sagrađeni objekti.

U svakom slučaju, stručna pojašnjenja i informacije o podnošenju zahtjeva za legalizaciju objekata građani Osijeka mogu dobiti u Upravnom odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje ponedjeljkom i četvrtkom od 8 do 14 sati (Šetalište kardinala Franje Šepera 12). Svakako je poželjno da pri tom donesu i sve dokumente koje imaju o svojim građevinama.

Igor Mikulić

 

Ilegalni graditelji prolaze znatno povoljnije od legalnih

"Legalizacija nezakonito sagrađenih objekata potpuno je dobrovoljna. To znači da građane nitko ne prisiljava da ozakone svoje građevine. No, što će biti nakon isteka roka za ozakonjenje, ne znam. Hoće li se morati rušiti, u to ne želim ulaziti, samo znam da ministrica graditeljstva vrlo čvrsto ponavlja kako je rok za legalizaciju kraj lipnja ove godine i od toga ne odstupa. Na vama je da odlučite hoćete li iskoristiti priliku i po nikada povoljnijim uvjetima legalizirati svoje građevine. Koliko god vam se to čini skupim, morate znati da ste u znatno povoljnijem položaju od građana koji su gradili legalno sa svim dozvolama. Vas će ovaj postupak koštati i do 80 posto jeftinije nego legalne graditelje", poručio je Plećaš građanima na jednoj tribini u Osijeku.

 

Pročitano 2083 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok